Mihajlović: Autoput Obrenovac-Preljina gotov 2017. godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da če deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine u dužini od skoro 105 kilometara, biti završena do sredine 2017. godine, u punom profilu autoputa.

autoput

Glavni izvođači radova na te dve deonice, kako je podsetila, jesu kineska kompanija „Šandong hajspid grupa“, pri čemu će deonica od Ljiga do Preljine, na kojoj je angažovana azerbejdžanska firma „Azvirt“, biti završena najkasnije do avgusta 2016. godine.

Završili smo prošle godine deonicu Ub–Lajkovac na kojoj su radile domaće firme, koja ide iz njive u njivu, i sada završavamo autoput napred i nazad od Uba i Lajkovca, objasnila je ona.

Mihajlović je, na pitanje kako će se graditi deonice od Surčina do Obrenovca i od Preljine ka Crnoj Gori, rekla da se još pregovara o tome koji će model finansiranja biti najbolji za državu, odnosno da li će se graditi koncesiono ili kreditima.

Ona je navela da se za deonicu od Beograda do Obrenovca razgovara sa partnerima iz Azerbejdžana i da bi u narednih mesec ipo mogli da budu poznati rezultati razgovora.

Koridor 11 je, kako je istakla, značajan za regionalno povezivanje Srbije jer će povezati veliki broj gradova u našoj zemlji.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang je rekao da će kineska kompanija ispuniti rok koji je predviđen ugovorom, i iskazao zahvalnost Vladi Srbije i resornom ministarstvu na dobroj saradnji.

On je podsetio na to da je kineska kompanija tačno pre godinu dana, na Dan građevinara Srbije, počela da gradi autoput na deonicama Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig.

Mihajlović je tokom obilaska deonice Ljig–Preljina rekla da je od predviđenih 40 kilometara autoputa koji će biti izgrađen u punom profilu, odnosno imati šest traka, asfaltirano 26 kilometara.

Potpredsednik Vlade je ponovila da je cilj resornog ministarstva da domaće firme budu glavni izvođači radova, i najavila da će za deonicu na jugu Srbije, Srpska kuća–Levosoje, u dužini od osam kilometara, za nekoliko dana biti zvanično objavljeno da je konzorcijum domaćih kompanija dobio posao i da će sa njim biti zaključen ugovor.

To će, kako je istakla, biti prva deonica na Koridoru 10 koju rade domaće kompanije kao glavni izvođači.

Mihajlović je podsetila na to da je u toku javni poziv za izgradnju mosta preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, i pozvala domaće firme da se udruže i dobiju i taj posao.

Ona je naglasila da su domaće firme sposobne i kvalitetne da rade te poslove, uz napomenu da će ove godine biti obnovljeno približno 150 kilometara puta, na šta će biti potrošeno 60 miliona evra, i da će taj posao takođe raditi domaće firme.

Za svako kašnjenje u izvođenju radova koje bude duže od mesec ipo ili dva, a da nije obrazloženo, ugovor će biti raskinut, upozorila je Mihajlović.

Direktor JP “Koridori Srbije” Dmitar Đurović rekao je da će nedaleko od Ljiga, kod sela Dići, biti napravljena mini-petlja, koja će omogućiti da se tih 40 kilometara od Ljiga do Preljine pusti u saobraćaj i pre završetka deonica koje grade kineski partneri.

Ne smemo da dozvolimo da autoput od Ljiga do Preljine ne bude pušten u saobraćaj i za nas je važno da tih 40 kilometara bude u saobraćaju pre 25. avgusta 2016. godine, a kompletna deonica Obrenovac–Preljina polovinom 2017. godine, istakao je Đurović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com