Mihajlović: Razgovaraćemo sa Kinezima o novom Putu svile

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dočekala je danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ zamenika premijera Narodne Republike Kine Džanga Gaolija, koji je doputovao u trodnevnu posetu Srbiji.

mihajlovic

Delegacija iz Kine doputovala je u Beograd u popodnevnim časovima, a tokom posete Srbiji razgovaraće i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture teme razgovora biće razvoj odnosa Srbije sa NR Kinom u okviru multilateralnih aktivnosti „Jedan put, jedan pojas“ (novi Put svile) i mehanizma saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Jedna od tema biće i Međuvladina mešovita komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju, odnosno realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji kroz Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukture, sa posebnim naglaskom na mađarsko–srpske železnice, kao sastavni deo sva tri navedena oblika saradnje.

Pored razvoja ukupnih odnosa dveju zemalja, tema sastanaka biće i obnova infrastrukturnih objekata u Srbiji za koje nije moguće obezbediti finansijska sredstva iz multilateralnih, odnosno bilateralnih izvora pod istim finansijskim uslovima.

Cilj posete delegacije Kine našoj zemlji jeste intenziviranje saradnje kako bi se, na obostranu korist, u što većoj meri iskoristile komparativne prednosti privreda obe zemlje i ekonomski odnosi podigli na nivo postignutih političkih i ukupnih odnosa dveju zemalja i naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com