Mihajlović: U naredne tri godine modernizovaćemo 500 km pruga

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će naša zemlja ove godine modernizovati 130 kilometara pruga, a u naredne tri godine ukupno 500 kilometara pruga.

Mihajlović

Mihajlović je u poslovnoj zgradi Železnica Srbije prisustvovala potpisivanju Aneksa 2.2 osnovnog ugovora o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica.

Ovaj dokument su potpisali generalni direktori kompanija Infrastruktura železnice Srbije i RŽD internešenel – Goran Maksić i Sergej Aleksejevič Pavlov.

Mihajlović je tom prilikom objasnila da se ugovor odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju tri deonice na železničkom Koridoru 10 na jugu Srbije, ukupne dužine 46 kilometara, pri čemu bi radovi trebalo da počnu u prvom kvartalu naredne godine.

Ugovor je vredan 26,4 miliona dolara, a radovi će biti finansirani ruskim kreditom koji je namenjen srpskim železnicama, ukupne vrednosti od 800 miliona dolara, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, deonice koje će biti modernizovane su Vinarci–Đorđevo u dužini od 15 kilometara, Vranjska Banja–Ristovac dužine 17,7 kilometara i Bujanovac–Bukarevac duga 13,7 kilometara.

Mihajlović je naglasila da je realizacija ruskog kredita zajednički maksimalno ubrzana, uz napomenu da vrednost trenutnih projekata u železničkoj infrastrukturi iznosi 1,5 milijardi evra.

Ona je poručila da i u narednom periodu neće biti nikakvih kašnjenja u realizaciji projekata koji se finansiraju ruskim kreditom.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i novi predsednik Ruskih železnica Oleg Belozjorov, koji je istakao da se već vidi rezultat saradnje srpskih i ruskih železnica.

Belozjorov je izrazio očekivanje da će ta saradnja biti nastavljena i nakon realizacije ruskog kredita, koja će biti završena u naredne tri godine, i istovremeno preneo zahvalnost Mihajlović na podršci u realizaciji projekata.

Mihajlović i Belozjorov su ranije danas zajedno prošli vozom rekonstruisanu deonicu Koridora 10, od Rume do Golubinaca, dugu 18 kilometara, i na taj način je zvanično otvorili za saobraćaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com