Mihajlovićeva: Loš plasman Srbije rezultat „problema iz prošlosti“

Nazadovanje Srbije za čak 14 pozicija, sa 77. na 91. mesto, na „Doing business“ listi Svetske banke je rezultat „nasleđenih problema iz prošlosti“, ocenila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktute.

Mihajlovićeva svoju tvrdnju objašnjava činjenicom da je ovaj izveštaj Svetske banke rađen u periodu od marta 2013. do marta 2014. godine, kada je, nije zgoreg podsetiti, na vlasti takođe bila aktuelna vladajuća koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Kada su segmenti u pitanju Srbija je na „Doing business 2015“ listi najgore prošla po pitanju građevinskih dozvola, gde je zauzela katastrofalno 184. mesto.

Zorana Mihalović priznaje da je vreme izdavanja građevinskih dozvola „najveći problem, jer investitori ponekad čekaju i po pet godina da bi dobili građevinsku dozvolu“, ali dodaje da „taj problem traje već 10 do 15 godina“.

„Novi Zakon o planiranju i izgradnji će biti usvojen u novembru i građevinske dozvole će se ubuduće izdavati za 28 dana. Međutim,čak ni sadašnji zakon nije osnovni problem, već ponašanje administracije, birokratija i javšluk“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije je, kako stoji u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ocenila da će sledeći izveštaj Svetske banke o uslovima poslovanja „svakako biti bolji po Srbiju“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com