Minimalna zarada ispod granice siromaštva

Minimalna zarada u Srbiji od 115 dinara za sat je ispod granice siromaštva, a trebalo bi da iznosi 137,9 dinara po radnom satu kao što to propisuju nedano usvojene izmene Zakona o radu, ukazali su danas predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.

Ukoliko vlada odluči da ide ispod tog iznosa prekršiće Zakon o radu, rekao je predsenik UGS Nezavisnost Branislav Čanak ukazavši da član 122. tog zakona propisuje formulu prema kojoj se izračunava minimalna zarada i kada se ta formula primeni rezultati je 137,9 dinara.

„Taj iznos ne traže sindikati već propisuje zakon. Ko god da primeni član 122. Zakona o radu doći će do ovog rezultata. Oni kažu – nema para. Pa neka objave fajront ako nema para“, rekao je Čanak na konfereniciji za novinare podsetivši da je prethodni Zakon o radu promenjen sa obrazloženjem da se ne primenjuje.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je podsetio da sadašnja minimalna cena rada koja iznosi 115 dinara po radnom satu nije menjana dve ipo godine.

On se zapitao zbog čega se Zakon o radu uopšte menjao ako se sada ne primenjuje.

„Mi smo bili protiv tih izmena, ali zakon je usvojila skupština, on je legalan i mora se primenjivati“, rekao je on.

Prema važećem Zakonu o radu, u članu 122. navedeno je da se za utvrđivanje minimalne cene rada koristi šest parametara – potrošačka korpa, kretanje stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanja potrošačkih cena, kretanje produktivnosti i prosečne zarade u Srbiji, precizirao je generalni sekretar SSSS Zoran Mihajlović.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija minimalna potrošačka korpa za jun 2014. iznosila je 34.280 dinara, što je više za 12,4 odsto u odnosu na april 2012. godine kada je minimalna potrošačka korpa iznosila 30.491 dinara, naveo je on.

„Stopa zaposlenosti takođe beleži povećanje, jer je u aprilu prošle godine iznosila 36,3 odsto a u prvom kvartalu 2014. je bila 38,4 odsto“, rekao je Mihajlović.

Bruto domaći proizvod u 2013. godini iznosio je 2,5 odsto a u prvom kvartalu ove godine 01, procenat.

„U periodu januar-jun 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine, potrošačke cene povećane su 2,0 odsto, a planirani rast potrošačkih cena ove godine je 5,5 odsto“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u 2012. godini rast zarada, bez poreza i doprinosa, iznosio je 9,0 procenata, u 2013. je bio 6,2 odsto a u sedam meseci 2014. godine zarade su rasle po stopi od 1,5 odsto.

Kada se primene svi ti parametri dolazi se do cene od 137,9 dinara neto po radnom satu, što znači da bi minimalna zarada za 2015. godinu trebalo da iznosi 23.994,6 dinara, naveo je on i podsetio da je prag rizika siromaštva u 2012. godini za tročlanu porodicu iznosio 24.624 dinara, što znači da bi cena rada trebalo da bude veća od 141,52 dinara da bi pokrila liniju siromaštva.

Izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Zlata Zec je podsetila da su sindikati ranije predlagali da se miminalna zarada veže za minimalnu potrošačku korpu, ali je vlada bila protiv i predložila ovu formulu koju sada ne može da primeni jer kaže da „para nema“.

„Nikakvi parametri njih ne interesuju. Jednini njihov odgovor je – nema para“, rekla je ona

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com