Ministarstvo finansija: Vučić je sve rekao

Ministarstvo finansija je na opasku portala Ekonomske Vesti da nije ispoštovan rok iz budžetskog kalendara, po kojem do 15. oktobra ministar finansija treba Vladi Srbije da uputi zakon o budžetu za narednu godinu, odgovorilo da je sve o tome rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

No, premijer se ovog datuma, 15. oktobra, nije dotakao, već je samo rekao da će budžet “biti pripremljen na vreme”. S obzirom da je prvi rok iz budžetskog kalendara, član 31 Zakona o budžetskom sistemu, probijen, jedino što Vlada Srbije može uraditi „na vreme“ je da do 1. novembra usvoji budžet za 2015. godinu i pošalje ga u Skupštinu Srbije, što je takođe propisano budžetskim kalendarom.

Kada je u pitanju rebalans budžeta, koji je, još jednom podsećamo, prvo najavljen za 15. septembar, a onda za 14, 15. ili 16. oktobar, Ministarstvo finansija nam je poručilo samo da je u pitanju „Nacrt rebalansa budžeta, koji će Vlada razmatrati, a detalji će biti objavljeni kad ga parlament usvoji“. Ministarstvo finansija je očigledno zaboravilo da javnost ima pravo na uvid u rebalans budžeta onog momenta kada on bude upućen u parlament, a ne nakon što ga isti usvoji.

U svakom slučaju još se ne zna datum, očigledno, kada će Ministarstvo finansija na sednici Vlade Srbije predstaviti rebalans budžeta.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com