Ministarstvo: Građani, hvala, uštedeli ste nam 100 milijardi!

Tokom prvih šest meseci 2015. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta od svega 26,4 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija

To je za 77,7 milijardi bolje u odnosu na plan Vlade Srbije koji je podržao Međunarodni monetarni fond i čak 100 milijardi bolje od deficita od 126 milijardi ostvarenog u istom periodu prošle godine.

„Napominjemo da se podaci odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika (IBK) i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u msečnoj dinamici. Ističemo i da se podaci za prvu polovinu godine odnose isključivo na republički budžet, dok će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za isti period biti raspoloživi u drugoj polovini jula“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija poručuju da je ostvareni rezultat nastao „usled mera štednje koje Vlada Republike Srbije dosledno sprovodi s jedne strane, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline, s druge“.

Najveći doprinos ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija.

„Ministarstvo finansija pozdravlja spremnost građana Srbije da zajedničkim naporima uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makro-ekonomsku održivost, i na taj način razumevanjem i podrškom doprinesu ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com