Ministarstvo: Prodaja Telekoma preko berze ne dolazi u obzir

Ministarstvo privrede odlučno je demantovalo da bi Telekom Srbija mogao da bude prodat na berzi, prenosi Tanjug.

telekom

Ministarstvo ocenjuje da u takvom postupku država ne bi mogla da obezbedi najvažniji cilj prodaje najvećeg srpskog telekomunikacionog operatera – a to je razvojna budućnost Telekoma.

U reagovanju na ocene učesnika današnje konferencije o razvoju berze, na kome je jedan od učesnika izneo ocenu da bi Telekom Srbija trebalo privatizovati metodom inicijalne javne ponude, Ministarstvo privrede je skrenulo pažnju da u slučaju berzanske trgovine akcijama Telekoma, Vlada Srbije ne bi mogla da postavi veoma važne obaveze kupcu kao što su socijalni i investicioni program.

Ministarstvo privrede ističe da se ceo postupak prodaje Telekoma, sprovodi u skladu sa zakonom uz poštovanje transparentnosti i ravnopravnosti svih odabranih ponuđača.

Tačnije, Vlada Srbije se u postupku privatizacije Telekoma drži Zakona o privatizaciji i Uredbe o uslovima, načinu i postupku sprovođenja prodaje kapitala velikih subjekata privatizacije, koji propisuju javno prikupljanje ponuda.

„Dakle, akcije Telekoma nisu uključene u trgovanje na regulisanom tržištu hartija od vrednosti, jer zakon ne omogućava primenu drugih metoda privatizacije. Zato je Agencija za privatizaciju pozvala sve zainteresovane, koji ispunjavaju kvalifikacione uslove, da dostave neobavezujuće ponude za učešće u postupku prodaje AD Telekoma Srbija Beograd“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Komisija je rangirala pristigle ponude i sačinila listu ponuđača koji mogu učestvovati u drugoj fazi postupka, navedeno je u saopšetnju Minisatrstva privrede.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com