MMF potvrdio: Postignut sporazum sa Srbijom vredan milijardu evra

Medjunarodni monetarni fond je u četvrtak uveče saopštio na svom sajtu da je sa Srbijom postigao sporazum o stend-baj aranžmanu iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra, i da taj sporazum sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor.

Saopštenje je objavljeno pošto je Misija MMF na čelu sa Zuzanom Murgasovom završila posetu Srbiji, u koju je došla 4. novembra.

„U iščekivanju dodatnih konsultacija o javnim preduzećima sa predstavnicima Svetske banke, misija je postigla dogovor na nivou tima sa državnim organima Srbije, koji treba da odobri rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a, a tiče se ekonomskog programa koji bi mogao da bude podržan stend-baj aranžanom sa MMF-om u trajanju od 36 meseci“, piše u saopštenju.

Murgasova je ocenila da stopa nezaposlenosti, koja prema njenim rečima iznosi preko 17 odsto, predstavlja značajan socijalni problem, i da će do kraja godine javni dug porasti na 68 odsto BDP-a.

„Bez sveobuhvatnih promena politike, javni dug bi nastavio da raste do neodrživih nivoa, čime bi potkopao makroekonomsku stabilnost i potencijal rasta“, navela je ona.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com