MUP: Privredni subjekti da obrate pažnju, učestale internet prevare!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije upozorilo je danas privredne subjekte na to da se pojavio specifičan način izvršenja krivičnih dela prevare putem interneta i elektronske pošte.
MUP
S tim u vezi, privrednim subjektima se savetuje opreznost pri obavljanju transakcija, posebno u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za uplatu, koje se šalju elektronskom poštom od partnera iz inostranstva.
Počinioci tih prevara presreću elektronske poruke koje se razmenjuju između privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Srbije i njihovih poslovnih partnera u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu.
U tim lažnim nalozima se, u odnosu na pravi nalog koji koristi strana kompanija, menjaju slovni i brojčani karakteri, što je teško uočljivo ukoliko se komunikacija odvija svakodnevno.
Zloupotrebom komunikacije, počinioci tih krivičnih dela lažno se predstavljaju kao predstavnici strane kompanije sa kojom pravni subjekt iz naše države već ima poslovnu saradnju i ugovaraju poslove poput nabavke robe ili pružanja usluga.
Nakon ugovorenog posla, najčešće se u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu koje su uobičajene za poslovnu saradnju sa već poznatom kompanijom u inostranstvu, ali su u njima promenjene instrukcije za plaćanje.
Privredni subjekti se, na taj način, dovode u zabludu da vlasnicima računa koji su navedeni u tim instrukcijama, a koji su zapravo počinioci krivičnih dela, uplate novac na svoju štetu.
Na taj način, do sada je više privrednih subjekata u Srbiji oštećeno za više od 1.000.000 evra.
Policija je uputila savet privrednim subjektima da ispravnost podataka iz instrukcije za uplatu koje se šalju elektronskom poštom provere i nekim drugim putem – telefonom ili nekim drugim sredstvom komunikacije, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com