Na gradilištima u Beogradu otkriveno 128 radnika na radu „na crno“

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je prilikom kontrola koje je Inspekcija rada 3. i 5. oktobra sprovela na gradilištima u Beogradu ustanovljeno da je od ukupno 759 radno angažovanih lica, njih 128 radilo „na crno“.

građevinarstvo

U saopštenju se precizira da su kontrolama bila obuhvaćena 192 poslodavca, a tokom nekoliko nadzora radnici su masovno napuštali gradilišta, zbog čega je inspekcija morala da zatraži asistenciju policije.

Na dva gradilišta na opštinama Savski venac i Čukarica više desetina radnika je pobeglo u trenutku dolaska inspektora.

Inspektori su podneli 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, i izdali 45 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada, za koji je propisana kazna u fiksnom iznosu od 50.000 i od 100.000 dinara.

Inspektori su doneli 47 rešenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, 37 rešenja u oblasti radnih odnosa, kao i 10 rešenja o zabrani rada na mestu rada dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog.

Prilikom ovih nadzora otkriveno je i pet neregistrovanih subjekata, zbog čega su inspektori doneli i pet rešenja kojima su im naložili da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspektori će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com