Nacrt zakona o ulaganjima usklađen sa domaćim i evropskim propisima

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije odbacilo je danas tvrdnje nevladine organizacije Transparentnost Srbija da Nacrt zakona o ulaganjima, koji je u proceduri utvrđivanja predloga zakona, ograničava pravo pristupa informacijama od javnog značaja.

vlada

U saopštenju se navodi da je Nacrt zakona o ulaganjima u potpunosti u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Član 24 ovog nacrta jasno predviđa da se na podatke iz ugovora i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka primenjuju odredbe o zaštiti podataka, u skladu sa zakonom kojim se uređuju informacije od javnog značaja.

Ministarstvo privrede podseća na to da je tokom aprila i maja ove godine sprovelo javnu raspravu o Nacrtu zakona o ulaganjima, kao i da je, putem sredstava javnog informisanja, upoznalo građane i celokupnu javnost sa zakonom koji priprema, kao i sa njegovim ciljevima.

U saopštenju se ocenjuje da neverovatno zvuči tvrdnja Transparentnosti Srbija, koja slovi za nevladinu organizaciju dobro obaveštenu o svim potezima države, da su za izradu ovog zakona saznali tek iz izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije.

Cilj zakona nije da se sakrije bilo kakva informacija od javnosti, već da se izjednače domaći i strani investitori, stvori dobar zakonodavni i institucionalni okvir za efikasnu realizaciju investicija i zapošljavanje, a sve u skladu sa domaćim propisima, svetskom i praksom Evropske unije, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com