Najviše padavina na istoku i jugoistoku Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je tokom protekle noći najviše padavina bilo na istoku i jugoistoku Srbije, i to od 10 do 20 litara po metru kvadratnom za 12 časova, dok na severu Vojvodine kiše nije bilo.

Poplave u Lučanima

U saopštenju se navodi da je zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova proglašena vanredna situacija u tri grada i 14 opština u Srbiji, pri čemu je poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 171 lice.

Reč je o Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu i Rači.

Takođe, vanredna situacija je uvedena i na delu teritorije opština: Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), Nova Varoš (Bistrica, Rutoši, Draglica, Jasenovo i Božetići) i Ćićevac (Mrzenica i Trubarevo).

Na terenu su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojske Srbije.

Vodostaj reke Zapadne Morave je u opadanju. Vodosnabdevanje je na teritoriji Guče uredno, osim kada je pitanju nekoliko kuća na Gučkom putu. Voda je ispravna za piće, dok se snabdevanje električnom energijom takođe odvija bez problema.

Svi putni pravci su prohodni, osim pravca Čačak–Guča, pa se koristi alternativni pravac preko Graba.

Bez električne energije je ostalo 21 domaćinstvo u naselju Erčege, opština Ivanjica. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Trenutno je poplavljeno oko 10 kuća, sa 26 stanovnika, a i dalje je ugroženo poljoprivredno zemljište u površini od oko 30 hektara.

Evidentirano je ukupno 10 novih klizišta na putevima prvog i drugog prioriteta, osam na nekategorisanim putevima i pet na poljoprivrednom zemljištu. Trenutno se voda zadržala samo u delu preduzeća Hidrokomerc. Bez električne energije je i dalje oko 10 domaćinstava.

Benzinske pumpe u Lučanima nisu više pod vodom, ali je snabdevanje gorivom i dalje onemogućeno.

Ugroženo je 12 objekata u naseljima Ugljarevo, Bogdanje i Grabovac, opština Trstenik. Poplavljeno je oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali se voda počela da povlači.

Pod vodom je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta naselja Mrzenice i Grad Stalać, opština Ćićevac.

Ugrožena su 23 stambena objekta i jedna farma jednodnevnih i tovnih pilića, dok je evakuisano 100 košnica pčela i 90 komada svinja.

Zbog povećanja vodostaja reke Velike Morave, na teritoriji opštine Jagodina došlo je do plavljenja oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poplavljeno je oko 360 domaćinstava i približno 1.500 hektara poljoprivrednih površina.

Pukla je jedna sajla na pešačkom visećem mostu preko reke Zapadne Morave, u mestu Sirča kod Kraljeva.

Preko mosta prolazi vodovodna cev seoskog bunarskog vodovoda, koja napaja oko 150 domaćinstava u selu Sirča i strujni kabl koji napaja strujom pumpe u pomenutom bunaru.

Struja je preventivno isključena sa napajanja za pumpe i samim tim voda za piće ne dolazi do domaćinstava.

Bez električne energije su ostala 22 domaćinstva na ugroženom području u mestu Grdica, Adrani, Oplanići, Miločaj i Sirča, a tokom poplava došlo je do isključenja sa elektroenergetske mreže 265 domaćinstava.

Na teritoriji opštine Raška poplavljeno je oko 320 hektara zemljišta, ugroženo 67 objekata i 18 putnih pravaca. Pričinjena je velika materijalna šteta na infrastrukturnim objektima, a evakuisane su četiri osobe i šest grla stoke.

Na teritoriji opštine Novi Pazar broj ugroženih objekata je 80 do 90, poplavljeno je poljoprivredno zemljište od 20 hektara, srušena su tri pešačka mosta, aktivirano 14 klizišta i 11 odrona, a ugroženo 100 putnih pravca na teritoriji grada (lokalnih puteva).

Prekinuto je snabdevanje električnom energijom za približno 200 domaćinstava na pravcu Štitare–Golija.

Ugroženo je 10 stambenih i 30 pomoćnih objekata u opštini Sjenica, a poplavljeno je, usled podzemnih voda, oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Bez električne energije je 1.500 domaćinstava ili oko 3.500 stanovnika.

U Tutinu struju nema blizu 100 domaćinstava. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće, a bez električne energije je ostalo 705 domaćinstava u opštini Nova Varoš, a u opštini Prijepolje 156 domaćinstava.

Na teritoriji Bajine Bašte evidentirano je 50 (starih i novih) klizišta i došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom u 172 domaćinstva.

Poplavljeno je poljoprivredno zemljište od 50 hektara u opštini Arilje.

Ugroženo je 200 kilometara makadamskih puteva i četiri kilometra asfaltnih puteva. Nema problema u snabdevanju vodom i električnom energijom.

U opštini Kosjerić srušena su tri mosta, a evidentirano je pet klizišta.

U Užicu nije bilo potrebe za evakuacijom lica. Srušen je jedan most, a tri su oštećena, dok se saobraćaj odvija bez prekida. Registrovano je 20 klizišta, a očekuje se još prijava. Ugrožena je putna infrastruktura na 15 lokalnih putnih pravaca, koji su u prekidu.

Probleme u vodosnabdevanju ima ukupno 80 domaćinstava jer su prekinuta dva lokalna vodovoda.U Topoli je evakuisano 28 grla krupne stoke, poplavljeno poljoprivredno zemljište od oko 210 hektara, kao i srušen most.

Evidentirano je klizište, a ugrožena su četiri putna pravca (30 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva) i 40 kilometara atarskih puteva.

U opštini Ljig je ugroženo 50 domaćinstava, poplavljeno je poljoprivredno zemljište od oko 900 hektara, a nema prekida u snabdevanju električnom energijom i vodosnabdevanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com