Nalazišta zlata i bakra u Boru mogla bi imati svetsku klasu

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potvrdio je danas u Boru da su rezultati geoloških istraživanja američke rudarske kompanije Friport Mekmoran u okolini Bora pokazali da je reč o značajnom nalazištu bakra i zlata, koje bi moglo imati svetsku klasu.

antić

Antić, koji je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom prisustvovao obeležavanju Dana rudara i Dana Rudarsko-topioničarskog basena Bor, istakao je da se sve aktivnosti te kompanije na mestu Čukaru Peki kod Bora pažljivo prate, kao i da se očekuju dobri rezultati.

Ministar je izrazio nadu da će Friport što pre započeti i eksploataciju rude, i poručio da rudari ne treba da brinu za svoju budućnost, da će biti otvaranja novih rudnika i novih radnih mesta jer je Srbija bila i biće rudarska zemlja.

Vlada Srbije ima veliku veru u taj sektor i svesna je činjenice da je Srbija smeštena na nalazištima ruda koja će omogućiti privredni razvoj zemlje, naglasio je Antić.

On je, čestitajući rudarima današnji praznik, istakao da je to najteži posao na svetu i da će Vlada učiniti sve da kroz nove investicije poveća bezbednost i sigurnost rudara na radnom mestu.

Vlada će, kako je naglasio, učiniti sve da Srbija ima modernu industriju i rudarstvo, s obzirom na to da postoji mogućnost da se u toj privrednoj grani zaposli veliki broj rudara.

Pred nama je pronalaženje strateških partnera za otvaranje novih rudnika, ukazao je Antić i dodao da očekuje da će u relativno kratkom roku biti povećana delatnost u rudniku Majdanpek.

Država će investirati u rudarstvo, posebno u proširenje kopova u Kolubari i Kostolcu, a nadam se i u Resavici, a u narednih nekoliko meseci trebalo bi da bude usvojen i novi zakon o rudarstvu koji će privući investitore, ali i doprineti povećanju bezbednosti rudara, poručio je Antić.

Vulin je uputio čestitke rudarima povodom praznika, i istakao da Vlada Srbije računa na njih i rudarstvo kao privrednu granu jer je to velika razvojna šansa naše zemlje.

On je ponovio da rudari obavljaju najteži posao u Srbiji, i iskazao zahvalnost rudarima RTB Bor, koji su podržali usvajanje novog Zakona o radu.

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine, kada su se rudari Senjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i za besplatno ulje za lampe za osvetljenje jama, koje su do tada sami plaćali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com