Naredne godine 640 miliona dinara za projekte u oblasti turizma

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas na Zlatiboru da je u budžetu za narednu godinu obezbeđeno 640 miliona dinara za različite infrastrukturne projekte iz oblasti turizma.

ljajić

Ljajić je prilikom posete rekonstruisanom dečijem odmaralištu „Golija“ na Zlatiboru naveo da je ove godine za tu namenu potrošeno 570 miliona dinara, i uputio poziv svim lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama da blagovremeno pripreme projekte, kako bi na vreme moglo da se počne sa radovima.

On je istakao da je Zlatibor za prvih deset meseci ove godine, sa 128.000 turista, najposećenija planina u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti period prošle godine, zabeleženo je 31 odsto više turista, a Zlatibor je posetilo i približno 30.000 gostiju iz inostranstva, pri čemu se očekuje da taj broj bude i veći.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je ova godina bila više nego uspešna kada je reč o turizmu, s obzirom na to da je zadržan trend rasta i domaćih i stranih turista.

Prvi put nakon sedam godina imamo rast broja domaćih turista, što ohrabruje, istakao je on i iskazao nadu da će naredna godina biti još uspešnija.

Ljajić je podsetio i na to da je na Zlatiboru sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija investirano u gradnju Avantura parka, odnosno Ziplajna, kao i da je u planu dovršavanje gradnje zatvorenog dela bazena u okviru odmarališta „Golija“, sa ciljem da se podstakne razvoj dečjeg i omladinskog turizma.

Nadam da će za dve godine ovde biti izgrađen još jedan teren sa veštačkom travom, kako bi mlađe kategorije fudbalera mogle da dolaze na pripreme. Iz godine u godinu upotpunjujemo ne samo sportski, nego i turistički sadržaj, i verujem da će Zlatibor oboriti ove rekorde po pitanju turista, a naredna godina u tom pogledu jeste optimistička, naglasio je on.

Ljajić je, obilazeći renovirano dečje odmaralište „Golija“, rekao da je to jedan od poslednjih projekata koje je resorno ministarstvo finansiralo, a da je među prvima završen.

Zahvaljujući odličnoj saradnji objekat je u rekordnom roku rekonstruisan i ovo je model saradnje koji želimo da imamo. Saradnja opštine Čajetina i grada Užica sa Ministarstvom i rukovodstvom odmarališta Golija imala je za rezultat ovako brzo završen i okončan projekat, tačnije prvu fazu ovog projekta, naglasio je on.

Potpredsednik Vlade je objasnio da bi za povećanje turističkih poseta Zlatiboru značajnu ulogu imalo obnavljanje aerodroma Ponikve kod Užica, kao i izgradnja kraka autoputa prema ovoj planini na Koridoru 11.

Sve što ovde ulažemo je potrebno, ali ključna stvar, uslov bez koga ne možemo razvijati čitav ovaj kraj u turističkom smislu, jesu ove dve komponente, objasnio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, da bi se do Zlatibora lakše došlo kopnom i avionom, mora se učiniti sve kako bi se aerodrom Ponikve obnovio u što kraćem roku, o čemu je razgovarano sa nadležnima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ljajić je najavio da će podela vaučera za podsticaj domaćeg turizma početi od 1. januara sledeće godine, uz napomenu da je proširen broj onih koji imaju pravo na njihovo korišćenje.

On je precizirao da se to pre svega odnosi na inostrane penzionere, odnosno na naše građane koji primaju inostrane penzije, ali i na registrovana poljoprivredna domaćinstva, i dodao da očekuje od 45 do 50 hiljada korisnika ovogodišnjih vaučera.

S obzirom na to da smo imali više nego uspešnu godinu kada je reč o korišćenju vaučera, gde je za tri i po meseca iskorišćeno 14.000 istih, očekujem da će ovogodišnji plan biti ostvaren, istakao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je podsetio na to da je u novom budžetu za vaučere za podsticaj domaćeg turizma opredeljeno 230 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, ono što je od posebnog značaja jeste to da će se sledeće godine po prvi put davati podsticaji za organizovani dolazak stranih turista.

Najmanja grupa koja može da koristi ovaj vaučer treba da broji 15 turista, a sredstva za tu namenu biće 120 miliona dinara, što znači da će svako ko bude ostvario tri noćenja u Srbiji, ukoliko je reč o organizovanim dolascima, moći da koristi po 10 evra po stranom turisti, odnosno ako boravi više od 6 noćenja taj će podsticaj biti 15 evra, napomenuo je Ljajić.

On je ukazao na to da su na taj način po prvi put usvojeni dugogodišnji zahtevi domaćih turističkih agencija, kao i da se ovi podsticaji odnose samo na domaće turističke agencije kako bi se pospešilo bavljenje receptivnim turizmom, odnosno dovođenjem stranih turista u Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com