NATO oslobođen plaćanja poreza, PDV-a i carina

Skupština Srbije juče je usvojila Sporazum sa NATO-om prema kome će ta alijansa biti oslobođen plaćanja poreza, PDV-a i carina u Srbiji.

NATO

Sporazumom se učvršćuje saradnja Srbije i NATO-a, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

„Osoblje NSPA (Agencija za podršku i nabavku) izuzima se od plaćanja poreza Republici Srbiji na plate i zarade koje dobija od NSPA, kao i na svaku drugu vrstu prihoda koji dobije izvan Republike Srbije. 10.4. Osoblje NSPA i njegova materijalna pokretna imovina (uključujući i vozila) koja je uvezena, stečena ili izvezena iz Republike Srbije oslobađaju se od plaćanja poreza, PDV-a i drugih nameta i carinskih dažbina“, navodi se u Sporazumu, a prenosi Sputnjik.

Takođe im je omogućeno da sa našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu. Svim pripadnicima NATO-a u Srbiji garantuju se imunitet i privilegije, koji su utvrđeni Bečkom konvencijom.

„Vlada Republike Srbije snosi troškove u oblasti podrške ili usluga koje zatraži od NSPO i koje pruži NSPO. Nakon zatražene i dobijene podrške i usluga od NSPO, Srbija snosi i sve rizike koji su svojstveni pružanju te podrške ili usluga, kao i sve finansijske obaveze u pogledu troškova koji nastanu iz ili u vezi sa bilo kojom pravnom odgovornošću koju može da ima NATO i/ili NSPO, odnosno NSPA, prilikom izvođenja aktivnosti i/ili usluga koje zatraži Vlada Republike Srbije.“

„Ni pod kojim uslovima ovaj sporazum ne povlači odgovornosti za NSPO ili NSPA“, naglašeno je u sporazumu.

Usvajanjem Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), Srbija se još u martu prošle godine obavezala da vojnicima NATO-a omogući korišćenje naše infrastrukture, slobodan tranzit na celokupnoj teritoriji zemlje, kao i zaštitu posebnim statusom dok borave na našoj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com