NBS: Čokoladice služe za edukaciju!

Narodna banka Srbije (NBS) oglasila se povodom Izveštaja o medijima, koji je načinio Savet za borbu protiv korupcije, a u kojem se kao jedna od čudnijih marketinških aktivnosti na koji je potrošen novac poreskih obveznika pominje i NBS-ova nabavka 450 kilograma čokoladica.

nbs

„Narodna banka Srbije podseća da, pored svojih osnovnih, zakonom utvrđenih funkcija, kao društveno odgovorna institucija, već 10 godina u kontinuitetu sprovodi finansijsku edukaciju građana, pre svega dece i omladine. Najveći deo tih aktivnosti odvija se u Centru za posetioce, odnosno kroz posete izložbeno-edukativnom prostoru NBS. Posetioci u izložbenom prostoru banke u Ulici kralja Petra 12, gde se upoznaju se sa istorijatom korišćenja novca na tlu Srbije, i koji u proseku godišnje poseti više od 30.000 ljudi, prvenstveno organizovane grupe školske dece, dobijaju minijaturne čokoladice sa oslikanim novčanicama“, objašnjavaju u NBS.

Dalje je navedeno da se čokoladice težine 5 grama nabavljaju godišnje ‎u proseku u količini od oko 200 kg (u zavisnosti od planova edukacije i potreba), i da vrednost čokoladica iznosi oko 4 dinara po komadu.

„Likovna rešenja na omotnicama prikazuju apoene novčanica koje emituje ili je emitovala Narodna banka Srbije kroz istoriju što predstavlja ujedno i promociju srpske nacionalne baštine. Grafičko rešenje i pripremu za štampu omotnica dostavlja Narodna banka Srbije“, ističe se u saopštenju NBS.

Napomenuto je i da se čokoladice nabavljaju „po strogo utvrđenim i kontrolisanim procedurama, a nabavke se planiraju dugoročno“.

čokoladice ECB

 

„Prva nabavka pokrenuta je 2007. godine, po ugledu na centralne banke u Evropi i u svetu – takvu praksu ima i Evropska centralna banka. Prilikom nabavke, tražio se najpovoljniji ponuđač koji u svom proizvodnom programu već ima kalup za izradu mini čokoladica pravougaonog oblika forme mini novčanice, što smanjuje cenu nabavke“, navedeno je u saopštenju.

čokoladice Makedonija

Uz saopštenje, Narodna banka Srbije je medijima poslala i fotografije čokoladica koje koristi Evropska centralna banka, kao i Narodna banka Makedonije. Fotografije čokoladica Narodne banke Srbije nisu poslate, ali su građani pozvani „da sa svojom decom dođu u Centar za posetioce, odnosno izložbeno-edukativni prostor NBS, u kojem mogu da vide istorijat korišćenja novca na tlu Srbije, izložbu posvećenu obeležjima zaštite novčanica od falsifikovanja, kao i izložbu kojom je prikazan proces izrade kovanog novca“, gde se i dele sporne čokoladice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com