NBS i dalje pasivna: O franku „narednih dana“

Dok je u Hrvatskoj građanima poručeno da mogu „mirno da spavaju“ u vezi sa naglim skokom vrednosti švajcarskog franka, u Srbiji će se o toj temi tek pričati i to „narednih dana“, kaže Narodna banka Srbije.

Centralna banka je za „naredne dane“ najavila sastanke sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka Srbije i relevantnim organizacijama građana kako bi bilo pronađeno rešenje za novonastalu situaciju koja je najteže pogodila građane koji imaju kredite u švajcarskim francima.

„Kada je reč o gotovim rešenjima koja se nude od predstavnika udruženja građana i drugih zainteresovanih, treba imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u francima, po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, koje bi po tom osnovu snosile banke, NBS i/ili država“, rekli su u NBS za agenciju Beta.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za švajcarski franak iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo ovih kredita odnosi se na stanovništvo – oko milijardu franaka. Krediti u švajcarskim francima ili vezani za švajarski franak učestvuju u ukupnim kreditima stanovništvu sa 14,9 odsto, od čega su 28,8 odsto stambeni krediti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com