NBS: Devizne rezerve 9,5 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 9.500,9 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 238 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS-a.

NBS

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine) su na kraju marta iznosile 7.882,0 miliona evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi Narodne banke Srbije (349,9 miliona evra) u martu 2016. je u najvećoj meri rezultat plaćanja obaveza prema inokreditorima i isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u ukupnom iznosu od 286,6 miliona evra. Pored toga, po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, zatim servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi su realizovani odlivi u ukupnom iznosu od 194,7 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve Narodne banke Srbije ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 187,1 miliona evra. Takođe, značajan priliv u devizne rezerve Narodna banka Srbije je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, po osnovu uplate depozita za učešće u prodaji Železare Smederevo, kao i po osnovu ostalih priliva u ukupnom iznosu od 77,7 miliona evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 623,3 miliona evra i bio je za 52,7 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.984,9 miliona evra.

Dinar je u martu nominalno aprecirao prema evru za 0,5%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom prodajom 175 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com