NBS: MMF nas pohvalio

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda, doneo je 26. juna 2015. godine, bez formalne diskusije, odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana Republike Srbije, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

nbs

Pozitivno je ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa.

Ispunjeni su svi kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne mere.

Imajući u vidu zadovoljavajući nivo deviznih rezervi, aranžman će i dalje biti tretiran kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno Srbija neće koristiti odobrena sredstva, osim u slučaju neočekivanih platnobilansnih problema.

Prema oceni MMF-a, srpska ekonomija se stabilizovala, uz dalje niske inflatorne pritiske, i ojačanu spoljnu poziciju zemlje. Kreditna aktivnost ostala je nepromenjena, dok se beleži rast problematičnih kredita. U sprovođenju programa prisutni su rizici koji se odnose na eventualno prenošenje efekata iz regiona, tržišnu volatilnost, kao i na realizaciju strukturnih reformi.

Glavni ciljevi dogovorenog programa ostaju nepromenjeni: jačanje javnih finansija, realizacija plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora. Postepeno relaksiranje monetarne politike nastaviće se u skladu sa niskom inflacijom i tekućom fiskalnom konsolidacijom.

MMF ocenjuje da je za dalje uspešno sprovođenje programa i postizanje dugoročnog održivog privrednog rasta Republike Srbije, od značaja nastavak reformskog procesa, naročito u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com