NBS: Ne postoji „neograničena objektivna odgovornost“ institucija

Narodna banka Srbije još jednom je istakla da zakon koji propisuje njen rad „ne isključuje, niti je ikada isključivao odgovornost Narodne banke Srbije za štetu koja nastane u obavljanju njenih poslova, kako se to netačno i tendenciozno navodi u nekim medijima“.

Povodom za još jedno reagovanje NBS je odluka Ustavnog suda Srbije, doneta u decembru prošle godine, a objavljena pre nekoliko dana, u kojoj je neustavnim proglašen član Zakona o Narodnoj banci Srbije koji isključuje odgovornost guvernera i najbližih saradnika za štetu koja nastane u obavljanju poslova centralne banke.

„Naprotiv, ova odgovornost Zakonom je uređena u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima centralnog bankarstva i prudencionog nadzora nad finansijskim institucijama. To znači da ni pre, ni nakon donošenja pomenute odluke Ustavnog suda nikada nije postojala dilema da li Narodna banka Srbije i njeni zaposleni treba da budu odgovorni za štetu koja eventualno nastane u obavljanju njenih poslova, već se razmatralo pitanje da li ta odgovornost može biti apsolutna, neograničena i objektivna, bez obriza na krivicu. NBS naglaša da je domaća sudska praksa, nezavisno od odredaba Zakona o Narodnoj banci Srbije i odluke Ustavnog suda, iskristalisala stavove prema kojima ne postoji neograničena objektivna odgovornost institucija za štetu koja se prouzrokuje trećim licima“, navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka dodaje i da je „potpuna neistina i tvrdnja da je odlukom Ustavnog suda ukinut krivičnopravni imunitet pojedinih funkcionera Narodne banke Srbije, jer ni Zakon o Narodnoj banci Srbije, kao ni bilo koji drugi zakon u Republici Srbiji nikada nije ustanovljavao ne samo krivično pravni, već ni građanskopravni imunitet funkcionera ili drugih zaposlenih u Narodnoj banci Srbije“.

„Odluka Ustavnog suda nema nikakve veze ni sa krivičnopravnim, niti s građanskopravnim imunitetom Narodne banke Srbije, pa se konstatacije da ona ukida ‘bezgrešnost’ funkcionera NBS, ‘nedodirljivost’ čelnika Narodne banke Srbije, ‘privilegije’ najviših funkcionera centralne banke, ‘potpunu amnestiju od odgovornosi’ mogu kvalifikovati ne samo kao netačne, već i kao zlonamerne“, poručeno je iz NBS.

Na kraju, NBS ističe da je i netačna tvrdnja da se odlukom Ustavnog suda „štite obični građani od štete koju im pričini Narodna banka Srbije“.

„Osnovni cilj zakonskih odredaba i odgovornosti supervizora nad finansijskim institucijama jeste da se pruži zaštita nadzornom telu od velikog broja sporova koje bi mogle pokrenuti finansijske institucije (npr. banke) koje su, po prirodi stvari, uvek nezadovoljne merama koje preduzima supervizor prema njima. Upravo se ovim standardom odgovornosti – koji je utvrdio Bazelski komitet za superviziju banaka i koji je prihvaćen i u uporednoj pravnoj praksi pre svega u zemaljama EU –  štite osigurani deponenti i drugi klijenti banke od štete koju bi im mogle pričiniti banke. Dovođenjem u pitanje ovih standarda, kako to čine pojedini mediji, zapravo se štite finansijske institucije od efikasne kontrole Narodne banke i samih građana“, zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com