NBS „oprezna“, referentna kamatna stopa ostaje 8,5%

Narodna banka Srbije odlučila je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

„Izvršni odbor je ocenio da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike. Aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu se negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu u narednom periodu, uključujući i Srbiju. Umereni rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju na manju spremnost stranih investitora za ulaganja“, saopštila je centralna banka.

Oni su dodali da očekuju da će „donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike“.

Kada je inflacija u pitanju, Izvršni odbor NBS je konstatovao da se ona na međugodišnjem nivou postepeno vraća ka cilju od 4 odsto (+- 1,5%), te da je u septembru iznosila 2,1 odsto.

„Povratku inflacije u granice cilja će doprineti niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru“, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra 2014. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com