NBS poziva građane da kupuju hartije od vrednosti

Narodna banka Srbije predložila je građanima da kupuju hartije od vrednosti (HoV) Republike Srbije ocenivši ih kao „najsigurniji vid ulaganja“.

„Na raspolaganju su državne HoV koje se prodaju na aukcijama i obveznice stare devizne štednje kojima se trguje na berzi. Građani Srbije takođe mogu da ulažu i u municipalne obveznice koje emituju lokalne vlasti, u korporativne obveznice i investicione fondove, mada ovi oblici ulaganja nisu mnogo zastupljeni na našem još nedovoljno razvijenom tržištu kapitala, pokazuje analiza NBS o investicionim alternativama stanovništva“, ističe se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Po raspoloživosti ulaganja, dodaje NBS, na prvom mestu su štedni depoziti, jer se štednja može svakodnevno i bez posebne procedure polagati u banke, a slede obveznice stare devizne štednje kojima se trguje na berzi i državne HoV koje se prodaju na unapred planiranim aukcijama i tek na kraju municipalne obveznice kao najmanje dostupne jer se retko emituju i često su namenjene samo profesionalnim investitorima.

„Rezultati analize pokazuju da je u kratkom roku isplativija štednja, ali i da raste isplativost ulaganja u dinarske i devizne državne HoV sa dužom ročnošću. Međutim, i dalje je iznos ulaganja stanovništva u državne HoV zanemarljivo mali u odnosu na štednju koja trenutno iznosi 37 milijardi dinara štednje u domaćoj valuti i 8,6 milijardi evra devizne štednje. U vlasništvu stanovništva trenutno se nalazi oko 22 miliona dinara ili tek 0,004% ukupnog portfelja državnih HoV u dinarima i oko 19 miliona evra odnosno 0,87 % portfelja državnih HoV u evrima“, dodaje NBS.

Centralna banka hartije od vrednosti predlaže i zbog toga što one ne podležu oporezivanju, ali se na njih plaćaju različite vrste provizija: brokerska, bankarska, provizija Centralnog registra i provizija Beogradske berze, ukoliko se HoV trguje na berzi.

„Ulaganje u HoV podrazumeva i jednokratne troškove otvaranja vlasničkog računa HoV i namenskog računa u banci. U proseku ukupan iznos navedenih provizija kreće se oko 1,4% na uloženi iznos“, zaključuje NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com