NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.
NBS
„Izvršni odbor je ocenio da je postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike dovoljan da inflacija od sredine godine započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine zbog čega Narodna banka Srbija zadržava opreznu monetarnu politiku“, navodi se u saopštenju NBS-a.
Kretanja u međunarodnom okruženju u ovom trenutku karakterišu nepovoljniji izgledi za globalni rast, a samim tim i za brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera. Neizvesnosti doprinosi i kretanje cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, prisutni geopolitički rizici, kao i divergentne monetarne politike vodećih centralnih banaka. Usporavanje globalne ekonomije uz normalizaciju monetarne politike FED-a moglo bi se odraziti na rast averzije investitora prema riziku, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju eksternih rizika trebalo bi da doprinese dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke iz marta ove godine, ističe NBS.
U takvim okolnostima, Izvršni odbor NBS-a je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 4,25%.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. aprila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com