NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto, navodi se u saopštenju NBS-a.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Međutim, dok niska agregatna tražnja i niska inflacija iz međunarodnog okruženja u dužem poku imaju dezinflatorni uticaj, pad cena primarnih proizvoda i nepromenjene regulisane cene imaju privremeno dezinflatorno dejstvo i u nejvećoj meri su uticali na kretanje inflacije ispod donje granice cilja (4±1,5%), navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, kao i očekivana korekcija regulisanih cena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine.

Pored toga, po oceni Izvršnog odbora, i dalje su prisutne i neizvesnosti iz međunarodnog okruženja koje proističu iz delovanja geopolitičkih faktora, ali i po pitanju monetarne politike vodećih svetskih ekonomija i brzine ekonomskog oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor očekuje da će fiskalna konsolidacija predviđena budžetom za narednu godinu umanjiti negativni uticaj rizika iz međunarodnog okruženja i pozitivno uticati na premiju rizika zemlje, što će doprineti održavanju stabilno niske inflacije, zaključuje se u saopštenju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com