NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 5,0 odsto.

pare

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja usidrena u granicama cilja Narodne banke Srbije

Niskim inflatornim pritiscima doprinose pre svega niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, niska inflacija u međunarodnom okruženju, relativna stabilnost deviznog kursa i efekti fiskalne konsolidacije.

Iako se sa avgustovskim povećanjem cene električne energije međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih cena inflaciji bi ove godine trebalo da bude manji od uobičajenog, objašnjava NBS.

Uz dosadašnje ublažavanje monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija u narednom periodu bi se održavala oko donje granice cilja od 2,5%, uz mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine, a njeno približavanje cilju od 4% očekuje se od sredine 2016. godine.

Izvršni odbor je ocenio da povećanju otpornosti domaće privrede na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja posebno doprinose fiskalna konsolidacija, povoljniji izgledi privrednog rasta od ranije očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Odlukom o daljem ublažavanju monetarne politike, ne samo smanjenjem referentne kamatne stope već i stope obavezne rezerve, a s obzirom na niske inflatorne pritiske, monetarna politika doprinosi započetom ekonomskom oporavku.

Izvršni odbor je imao u vidu i da je Evropska centralna banka korigovala naniže projekciju privrednog rasta zone evra, kao i da postoji mogućnost da program kvantitativnog popuštanja bude produžen.

U uslovima kada je sve izvesnije da će FED započeti povećanje referentne kamatne stope, program kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke povoljno utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i umanjuje rizike u pogledu kretanja kapitala prema zemljama u usponu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 15. oktobra, zaključuje se u saopštenju NBS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com