NBS: Spremni smo i na eventualno zatvaranje banaka u Grčkoj

Spremni smo da pravovremeno reagujemo u slučaju nepovoljnih okolnosti koje bi mogle da ugroze stabilnost domaćeg bankarskog sektora, a poslovanje četiri banke u grčkom vlasništvu se pojačano prati, rekli su u Narodnoj banci Srbije za portal Ekonomske Vesti u vezi sa informacijom o mogućem zatvaranju dve od četiri velike grčke banke.

Kopaonik, 14. marta 2013 - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovic tokom intervjua Tanjugu. Guverner Tabakovic je danas izjavila da prvo pitanje o kome centralna banka i vlada, odnosno ministar finansija, treba da razgovaraju, nije visina referentne kamatne stope, niti fiksni kurs, vec nacin kako da se inflacija drzi pod kontrolom. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / tj

„Sve mere koje NBS preventivno već primenjuje prema ovim bankama imaju za cilj pojačano praćenje svih njihovih aktivnosti, nadzor nad novčanim tokovima kako bi se sprečio nekontrolisani odliv sredstava iz zemlje, kao i održavanje potrebnog nivoa likvidnosti“, dodaje se u odgovoru NBS.

Narodna banka Srbije za sada nema zvaničnih informacija o zatvaranju banaka u Republici Grčkoj.

„Čak i u situaciji da do navedenog postupka dođe uvek treba imati u vidu da grčke banke prisutne na tržištu Srbije nisu filijale grčkih banaka, već zasebna pravna lica sa uplaćenim akcionarskim kapitalom u Srbiji, te da se promena statusa matične banke ne primenjuje po automatizmu na njih. Dodatno, mogućnost zatvaranja matične banke ne znači istovremeno zatvaranje banaka koje pripadaju istoj bankarskoj grupi, već bi one, kao zasebna pravna lica, nastavile da posluju“, objašnjavaju u NBS.

Kada je grčka kriza u pitanju, u NBS-u kažu da je ona imala „određeni uticaj, ali su banke bile spremne za ovakav scenario i uspele su da odgovore na zahteve klijenata i održe likvidnost na zadovoljavajućem nivou.

Centralna banka Srbije će nastaviti sa praćenjem banaka u grčkom vlasništvu i u slučaju potrebe preduzeti druge mere iz svoje nadležnosti, radi sprečavanja negativnih uticaja na bankarski sektor Republike Srbije, što uključuje i situacije u kojima bi došlo do spomenutog zatvaranja pojedinih banaka u Grčkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com