NIS ostvario dobit od 47 milijardi, JP mu duguju 60 milijardi!

Naftna industrija Srbije ostvarila je operativnu dobit od 47,3 milijarde dinara, pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije, u prvih devet meseci ove godine.

„Ekonomska situacija u kojoj danas posluje NIS, kao što smo i predvideli, znatno je gora od prošlogodišnje. Negativna dinamika primetna je u svim ključnim faktorima, od cena osnovnih energenata do povećanja potraživanja. U cilju ogučavanja konkurentnosti i stabilnosti poslovanja mi ulažemo dodatne napore na povećanju unutrašnje efikasnosti i kontroli izdataka i proizvodnih troškova, koji su već počeli da daju opipljive rezultate“, rekao je generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko.

Ova kompanija je saopštila da je „prinuđena da nastavi smanjenje investicionog programa planiranog za 2014. godinu“ zbog „odsustva pozitivne dinamike gašenja potraživanja“, koja, kada su javna preduzeća u pitanju, prema NIS-u iznose oko 60 milijardi dinara!

„Nedostajuće obime finansiranja u okviru realizacije prioritetnih investicionih projekata, NIS je bio prinuđen da kompenzuje preko povećanja bankarskog duga. Suma spoljnog zaduženja NIS-a na osnovu rezultata za prvih devet meseci 2014. godine iznosila je 744 miliona dolara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj za 53%“, dodaje se u saopštenju NIS-a.

NIS je u prvih devet meseci 2014. godine prodao 2,253 miliona tona naftnih derivata, što je za 3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, ali je maloprodaja NIS-a pala za 5 odsto, do nivoa od 484.000 tona.

„Negativan uticaj na maloprodaju imale su, pre svega, posledice poplava iz maja 2014. godine – nagli pad potrošnje goriva među širokim slojevima stanovništva. Prema ekspertskih procenama, obim domaćeg tržišta naftnih derivata pao je za 2%“, ističe NIS.

Kada je proizvodnja u pitanju, NIS je u prvih devet meseci ove godine ostvario obim proizvodnje ugljovodonika za 1 odsto manji nego u istom periodu 2013. godine, što je 1,209 miliona tona naftnog ekvivalenta.

Rafinerijska prerada iznosila je 2,252 miliona tona, što je za 2 odsto više nego u prvih devet meseci prošle godine.

Na inostranim tržištima NIS je povećao obim prodaje naftnih derivata do 115.000 tona, što je duplo bolje u odnosu na 2013. godinu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com