Nivo aflatoksina u mleku vraćen na EU standard

Prvi dan 2015. godine pored pada vrednosti dinara doneo je i pad dozvoljene količine aflatoksina u mleku sa 0,25 mikrograma po kilogramu na standard Evropske unije od 0,05 mikrograma po kilogramu.

Slučaj aflatoksin, koji je potresao Srbiju pre dve godine, doneo je, zbog utvrđene povećane količine aflatoksina u mleku od tada dozvoljene, promenu odredbe i povećanje dozvoljene količine tog mikotoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu. Ta brojka je prošle godine smanjena na 0,25 mikrograma po kilogramu.

U okviru tog slučaja državni organi su građane uveravali da čak ni povećana količina aflatoksina nije štetna po zdravlje građana, a onda je i došlo do povećanja dozvoljene količine aflatoksina u mleku, na uštrb građana, a na ruku proizvođača mleka. Nisu izostali ni teatralni nastupi državnih službenika, poput onog tadašnjeg ministra poljoprivrede Gorana Kneževića koji je na konferenciji za medije popio čašu mleka. Usledila je i agresivna marketinška kampanja proizvođača mleka od kojih se najviše istakla ona u kojoj su poznate ličnosti promovisale mleko, ali bez obeležja ijednog proizvođača.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com