Novi sistem naplate putarine do Novog Sada

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će se od danas putarina na autoputu od Beograda do Novog Sada obračunavati prema pređenim kilometrima i da će biti jeftinija nego do sada.

mihajlović

Mihajlović je, prilikom obilaska nove naplatne stanice Novi Sad–Jug, objasnila da više ne važi fiksna cena putarine, već da je uveden novi sistem naplate, pravičniji za sva vozila, pri čemu više nema razloga da bilo ko izbegava autoput.

Prema njenim rečima, zatvoreni sistem naplate putarina od jutros se primenjuje na deonici autoputa od Stare Pazove do Siriga.

Ona je navela da su ukupno 102 osobe dobile posao na ovoj deonici, od kojih je približno 80 iz sredina u kojima se stanice nalaze – Novog Sada, Inđije i Stare Pazove.

Prema njenim rečima, zaposlene su i četiri žene iz sigurnih kuća, jer je ekonomska samostalnost veoma bitna za osnaživanje žrtava porodičnog nasilja.

Mihajlović je napomenula da je primena novog sistema počela sa zakašnjenjem jer su duže trajali radovi na rehabilitaciji nadvožnjaka posle naplatne stanice „Sever“.

Sa novim obračunom, putarine su od danas, u proseku, upola jeftinije, rekla je ona i dodala da putarina za putničke automobile od Beograda do Novog Sada košta 190 dinara, umesto ranijih 240.

Oni koji se s autoputa isključe ranije, kako je precizirala, platiće putarinu samo za deo puta koji pređu, odnosno 60 dinara do Inđije, 70 dinara do naplatne stanice Maradik, 90 dinara do Beške, odnosno 130 dinara do Kovilja.

Mihajlović je ukazala na to da je, zbog skupih putarina, više od 200 teških kamiona svakog dana koristilo magistralne puteve od Beograda do Subotice kako bi izbegli plaćanje putarine.

Sa zatvorenim sistemom, pored kamiona, na autoput će se vratiti i veliki broj vozila koja koriste kratke relacije, a koja do sada nisu plaćala putarinu, dodala je ona.

Prema njenoj oceni, pored većih prihoda od putarine, zatvoreni sistem naplate putarina doneće i veću bezbednost saobraćaja na magistralnim putevima.

Juče je obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, koji nas podseća na cenu, ljudsku i materijalnu, koju plaćamo zbog nedovoljne bezbednosti u saobraćaju, istakla je Mihajlović i dodala da je zbog toga važno da i na ovaj način radimo na povećanju bezbednosti na putevima.

Ona je ujedno podsetila na to da su prošle godine svi članovi Vlade Srbije potpisali Povelju o etičkom i odgovornom ponašanju u saobraćaju.

Ta povelja nas je, između ostalog, obavezala na to da se prevencijom bavimo i kad je reč o vozilima u državnoj upravi, što smo i uradili uklanjanjem tamnih folija sa stakala na automobilima u Ministarstvu, rekla je Mihajlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com