Saradnik ALO! novina: Nudili mi platu od 5.000 dinara ili otkaz

Dugogodišnji saradnik dnevnog lista „ALO!“, koji posluje u okviru kompanije Ringier Axel Springer Srbija, Nikola Travica iz Novog Sada prosledio je Udruženju novinara Srbije pismo koje je poslao menadžmentu te kompanije u Srbiji, kao i rukovodstvima krovne kompanije u Cirihu i Berlinu, povodom otkaza koji je dobio prošlog meseca.

ALO!

Prenosimo deo pisma Nikole Travice:

„Poštovani, obraćam Vam se povodom događaja, koji se odigrao 8. maja 2015. godine, u prostorijama Ringier Axel Springer Srbija u Beogradu a koji je u naravi nepravilan, nepošten i koji je, siguran sam, promakao kao nenamerna bezazlenost a može se ispraviti Vašom intervencijom u roku, od odmah.

Naime, navedenog dana, došao sam iz Novog Sada u našu kompaniju, čiji sam radnik već sedam godina, kako bih častio kolege u ‘ALO! novinama’, zbog završetka master studija i sticanja zvanja master pravnih nauka, s obzirom da se pored novinarskog rada bavim i ozbiljnim naučnim radom. Iako sam prethodnog dana uredno dogovorio moj dolazak telefonskim putem, sa glavnim i odgovornim urednikom gospodinom Duškom Vukajlovićem, koji mi je rekao da ga, kada stignem u Beograd pozovem telefonom i dođem u firmu, isti se toga dana na telefon nije javljao, te sam nakon pređenog puta od Novog Sada do Beograda, otišao direktno u redakciju dnevnog lista ALO!.

Dolaskom u kompaniju zatekao sam glavnog i odgovornog urednika na svom radnom mestu, uz mobilni telefon, na koji se prethodno nije javljao na moje pozive. Čudno i neuobičajeno.

U neformalnom razgovoru, u foajeu kompanije kome je prisustvovao i urednik rubrike hronika Petar Rosić, gospodin Vukajlović mi je iznenada ponudio dve opcije mog budućeg angažmana: ili da mi se zahvali na dosadašnjem radu (prestanak rada za ALO! novine) ili u suprotnom, da mogu da ostanem da radim uz mesečnu nadoknadu od celih 5.000 dinara (oko 40 eura).

Njegovom izjavom sam ostao zatečen. Zatečen i ponižen. Posle sedam godina provedenih u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, nisam očekivao ovakav razvoj situacije, moj radni angažman mi nije prestao – u toku je a već mi se nude diskriminatorski uslovi i to javno…“

Travica je u nastavku pisma istakao kako je prepričani razgovor sa Dušanom Vukajlovića kod njega izazvao „veliku uznemirenost, lupanje i preskakanje rada srca“, kao i da je zaposlen po osnovu Ugovora o autorskom delu. Dodao je i kako odgovor na pisma koja je poslao još nije dobio.

Inače Nikola Travica se i 2012. godine našao u sličnoj situaciji sa novosadskim Novim građanskim listom. Tada je nakon njegovog saopštenja reagovao direktor privrednog društva Novi građanski list demantujući da je Travica kod njih imao zaključen ugovor o radu, uz priložene dokaze, kao i to da mu se duguje 10 i po zarada, već „samo“ tri.

4 thoughts on “Saradnik ALO! novina: Nudili mi platu od 5.000 dinara ili otkaz

 • 11. jun. 2015 at 19:50
  Permalink

  I zato je Travica dobio presudu na blizu 600.000 dinara, koja je do sada dostigla cifru sa kamatama od milion dinara….presuda je pravosnazna i izvrsna gospodo draga. Travicina svaka rec je tacna ivrlo proverljiva, a Vucureviceva bas i nije. Ostali su duzni i Bogu i narodu, on i njegovi kompanjoni.

  Reply
  • 11. jun. 2015 at 19:58
   Permalink

   Steta sto u Srbiji nece svi da propricaju kroz sta prolaze i kakvo zlostavljanje trpe. Svi mogu da se ugledaju na Travicu.

   Reply
 • 11. jun. 2015 at 20:27
  Permalink

  Bar neko u ovoj zemlji da se bori protiv „ljudi“ koji su sebi dali za pravo da gaze po ljudima koji pošteno zarađuju svoj dinar. Slobodno novinarstvo očigledno ne postoji, pa neko ko pokušava da ga ipak promoviše, biva odstrenjen, kao ovaj novinar za kog očigledno nema mesta u ovom medijskom mulju…

  Reply
 • 12. jun. 2015 at 00:57
  Permalink

  Ringier godinama sprovodi praksu ponizavanja novinara kako bi ih naterali da samu odu.
  S druge strane Travicino pismo je zabrinjavajuce nepismeno.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com