Oglasila se Lidija Udovički

Prvi put nakon izbijanja afere „prisluškivanje“ oglasila se Lidija Udovički, sestra ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Lidija Udovički

Lidija Udovički za N1 kaže da je, od proleća 2014. kad se povukla iz CWP i otišla iz Srbije, malo vremena provodila u Srbiji i da se uopšte nije bavila ni sa kompanijom CWP niti sa vetroparkom.

„Do mog povlačenja je došlo da bih ispoštovala kodeks o izbegavanju konflikta interesa. Naš unutrašnji kodeks u CWP je zahtevao da se ja potpuno iz tog posla povučem dana kad je moja sestra Kori Udovički ušla u Vladu Srbije. Ja sam to ispoštovala“, izjavila je Lidija Udovički.

Kad je reč o optužbama da njen suprug Mark Krendal i ona stoje iza pisma kongresmena potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Lidija Udovički kaže da to nije istina.

„Zaista bih volela da znam ko stoji iza tog pisma i te akcije, ali u ovom momentu samo mogu da kažem da znam ko ne stoji iza toga – ni ja, ni moj muž“, tvrdi Lidija Udovički.

Lidija Udovički je u telefonskoj izjavi za N1 rekla da se pita da li građani Srbije znaju da je Srbija jedina država u Evropi koja nema vetroparkove, iako su oni, kako je navela, najveći izvor obnovljive energije i budućnost ove planete.

„Vetroparkove danas ima i Republika Srpska, ima Makedonija, ima Crna Gora, Hrvatska ima čak više od 500 megavata, a Srbija nema nijedan. To je nešto nad čime se treba zamisliti – kako je to moguće da smo mi u takvoj situaciji? Da li su svi oni ostali glupi, a mi jedini pametni, pa zato nemamo vetroparkove kao i ostatak Evrope, i oni su svi glupi, a mi smo jedini pametni dosad bili“, kaže Lidija Udovički.

Ona je pozdravila izjavu ministra energetike Aleksandra Antića koji je u nedelju, 4. oktobra, najavio da će se konačno otpočeti sa građenjem vetroparkova u Srbiji. Udovički je rekla da se nada da „ćemo se svi uskoro naći na presecanju vrpce za početak gradnje prvog velikog vetroparka u Srbiji“, i da je to poziv na koji će se sigurno odazvati.

„Želim da se svi setimo da je to 2015. godina, i da je upamtimo, jer bilo je ovakvih izjava i od drugih ministara, i u drugim vladama ranije – da smo pažljivo pisali godine, pa da vidimo koliko je vremena od tad prošlo do danas, a mi još uvek nemamo nijedan vetropark“, podseća Lidija Udovički.

Ona je ocenila da bi početak gradnje vetroparkova u Srbiji bio znak da se radi na reformi energetskog sistema, sa ciljem da bude imun na korupciju i zloupotrebe od strane državnih monopola.

„Takve reforme su i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, jer je Srbija zemlja članica i potpisnica tog ugovora, a u ispunjavanju tih obaveza Republika Srbija veoma kasni.To je tema koja mene brine i zanima, i isto to je bila misija kojom sam se ja bavila proteklih u Srbiji dok nisam iz Srbije, 2014. godine, otišla“, rekla je Lidija Udovički.

Podsetimo, transkript razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički, koja je sestra ministarke Kori Udovički i osoba u medijima dovođena u vezu sa “reketiranjem Srbije”, osvanuo je na sajtu Teleprompter.

U transkriptu je, između ostalog, navedeno i da je Lidija Udovički rekla Pajtiću da je Vučićev kum i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović od nje tražio mito od dva miliona evra kako bi se firma CWS koja gradi vetroparkove priključila na elektromrežu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com