Orbović: Vlada da poštuje svoj zakon!

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, pozvao je Vladu Srbije da poštuje Zakon o radu i prihvati zahtev sindikata, utemeljen na matematičkoj računici, da minimalna cena rada iznosi 137,9 dinara.

„Donošenjem novog Zakona o radu jednostavno su određeni parametri na osnovu kojih se određuje kolika je minimalna zarada. Sada više nije pitanje pregovora nego je više pitanje tehničkog obračuna – da se obračunaju statistički podaci i da se kaže koliko iznosi ta minimalna zarada. Nažalost, na prethodna dva skupa, jedan je sastanak komisije koja je sastavljena od tri strane – vlade, poslodavaca i sindikata, poslodavci su izašli sa svojim stavom, oni nisu primenili zakon već su izašli sa stavom da ne treba povećavati minimalnu zaradu, mi smo po zakonu izvršili obradu tih statističkih podataka i došli do cifre od 137,9 dinara po satu, a vlada, nažalost, nije ništa uradila – niti je imala stav, niti je obračunala podatke. Oni su samo došli i otišli sa tog sastanka, potpuno nepripremljeni. Kako na tom sastanku, koji je bio na nivou eksperata, tako i juče na sednici Socijalno-ekonomskog saveta oni nisu imali niti stav, niti računicu, niti predstavku i predložili su da se sastanak odloži za sutra“, ističe Orbović u razgovoru za Ekonomske Vesti.

Ljubisav Orbović je rekao da se u pregovorima vlade, poslodavaca i sindikata više ne radi o „cenkanju, već o poštovanju zakona“.

„Čini mi se da to neće u tom pravcu, ali videćemo“, kaže Orbović.

Na naše pitanje šta će se desiti ukoliko Socijalno-ekonomski savet ne donese odluku o povećanju minimalne cene rada na 137,9 dinara, a za to je potreban konsenzus sve tri strane, a potom Vlada Srbije, kojoj, prema Zakonu o radu, na „teret“ pada odluka po tom pitanju, predsednik najvećeg sindikalnog udruženja kaže: „Nismo o tome razgovarali. Nećemo da pravimo nikakve tenzije pre nego što se donese konačna odluka. Videćemo šta će biti sutra, da li može da se nađe neko kompromisno rešenje. Naš najveći problem je što mi tražimo da se poštuje i primenjuje zakon, a to prvo mora da učini onaj koji je taj zakon doneo“.

Podsetimo, trenutna minimalna cena rada iznosi 115 dinara po satu, a sindikati su na osnovu člana 112. novog Zakona o radu, u kojem se propisuje da se minimalna cena rada utvruđuje naročito polazeći od „egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici“.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta, koji treba konsenzusom da donese odluku o minimalnoj ceni rada, biće održana u nedelju. Poslednji rok do kada treba da se utvrdi minimalna cena rada za 2015. godinu je 15. septembar, odnosno ponedeljak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com