Osnovan Centar za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je u Splitu da je naša zemlja u proteklim godinama ostvarila značajne rezultate u okvirnim programima Evropske unije, a posebno u Horizontu 2020.

split

Verbić, koji je učestvovao na ministarskoj konferenciji povodom potpisivanja ugovora o osnivanju Centra za istraživanje i inovacije zapadnog Balkana – WISE, ukazao je tom prilikom na to da Srbija ima relativno mali broj istraživača u poređenju sa razvijenijim zemljama.

Takođe, zbog loše ekonomske situacije, finansijska sredstva opredeljena za nauku i dalje su veoma skromna, i nisu dovoljna za značajan napredak nauke ili unapređenje visokotehnološke industrije. Situacija je slična i u nekim drugim zemljama zapadnog Balkana, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, u godinama koje slede naši ciljevi su da postanemo konkurentniji, snažnije podržimo našu nauku i njen odnos sa privredom, unapredimo sistem visokog obrazovanja i prokrčimo put ka punoj integraciji u EU.

On je, govoreći o ideji o uspostavljanju WISE kao značajnom i izazovnom projektu, rekao da ovaj centar može da postane sredstvo za umanjenje odliva mozgova, odnosno da omogući istraživačima da rade na izuzetno važnim i privlačnim projektima, a da istovremeno ostanu u svojim zemljama.

Jedan od značajnih elemenata za razvoj naše nauke jeste međunarodna saradnja. Srpski interes, kao i naš zajednički interes na zapadnom Balkanu, jeste da promovišemo i ohrabrimo uspostavljanje regionalnih mreža naučnika i da kreiramo uslove za pametnu specijalizaciju u regionu, zaključio je Verbić.

U cilju poboljšanja istraživačke i inovacione saradnje u regionu, WISE će upravljati strateškim projektima od regionalnog značaja i biće mesto za dijalog i razmenu mišljenja, kao i za ostvarivanje zajedničkih regionalnih interesa.

Ova međunarodna organizacija, čije će sedište biti u Splitu, radiće na promovisanju saradnje naučnika unutar i izvan regiona zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na naučnu dijasporu, kako bi omogućio zajedničko korišćenje velikih naučnih infrastruktura i promovisanje naučnih centara izvrsnosti.

WISE će posebno promovisati mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regionu, kao i između regiona i drugih zemalja.

Takođe, Centar će aktivno raditi i na jačanju saradnje između naučnih organizacija sa ciljem boljeg strateškog ulaganja u naučnu infrastrukturu, kao i na poboljšanju saradnje između naučnih organizacija i privrede.

Ministarsku konferenciju otvorila je potpredsednik Vlade Hrvatske Vesna Pusić, a na skupu su učestvovali ministri zaduženi za obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj zapadnog Balkana, kao i visoki predstavnici Regionalnog saveta za saradnju i Svetske banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com