Penzioneri: Vlada Srbije zadire u našu svojinu!

Penzije su svojina i one nisu isto što i zarade, prokomentarisao je najavljeno smanjenje penzija Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

„Bez obzira na to što 60 odsto penzionerske populacije neće biti pogođeno ovim merama, to su oni što imaju do 25.000 dinara, ovde je reč o zadiranju u svojinu! Mi bi sada imali pravo kao što ovi sa restitucijom imaju pravo, jer svojina to je imovina. Nije trebalo to dirati zato što su svi, pa i predstavnici te najjače partije, 2012. i 2014. godine, kada su bili izbori, govorili da su penzije male. Čak je Nebojša Stefanović govorio da ih treba povećati“, kaže Perić za Ekonomske Vesti i dodaje da su penzioneri već snosili deo ekonomske krize kroz zamrzavanje penzija, a potom i kroz minimalna povećanja od 0,5 odsto.

Đurić smatra da se najavljenim smanjenjem penzija neće ublažiti budžetski deficit, što je cilj mera koje je premijer Aleksandar Vučić predstavio sinoć.

„Spadam i ja u te što su pogođeni ovim smanjenjem. Ali nas je malo, svega 30.000 ljudi sa penzijom većom od 60.000 dinara. A ukupno je 1.752.000 penzionera. Znači nisu to neke velike pare. Ja sam svojevremeno radio projekciju da se svi sa preko 50.000 dinara penzijama vrate na 50.000, znači da niko nema više od toga. I na osnovu toga bi bila napravljena ušteda od 12 milijardi dinara za godinu dana, a s obzirom na budžetski deficit to i nije neka cifra“, ocenio je Perić i dodao: „Međutim, malo me iznenadilo to što je predsednik Vlade pre izvesnog vremena govorio da smo na ivici ambisa, da se treba spasavati, a sinoć ga slušam i on kaže da smo daleko od toga hiljadu milja, tako se izrazio. Znači da to nije do te mere bilo tako kritično da bi moralo da se interveniše i sa penzijama“.

Prema njegovim rečima, najavljenim smanjenjem penzija počinje da se „kruni jedan sistem, što će kasnije dovesti do problema“: „Tu se onda otvara i pitanje doprinosa koje neko plaća, jer zašto neko da plaća toliki doprinos ako će mu kasnije penzija biti manja nego što je uplaćeno“.

Kao najveći problem u ovom finansijskom udarcu na nekih 40 odsto penzionera predsednik Saveza penzionera Srbije ističe to što nije precizirano do kada će ove mere trajati. Perić se pribojava da će ovo biti trajno rešenje, pa će se, kada u budućnosti bude dolazilo do povećanje penzija, kretati od ove „umanjene tačke“.

„Načelno je rečeno da ćemo za tri godine biti u boljoj situaciji, ali znate, penzionera će za tri godine biti 250.000 manje…“, zaključuje Đuro Perić.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com