Petrović: Cene automobila dotakle istorijski minimum

Cene automobila su ove godine dotakle istorijski minimum i približile se prozvođačkim cenama, izjavio je za Ekonomske Vesti predsednik srpske asocijacije uvoznika automobila i delova Miloš Petrović.

Evidentan je pad prodaje novih automobila. „U odnosu na 2008. godinu ta je prodaja za nekoliko puta manja. A, prošle godine je prodato 22 hiljade novih automobila, a u prvih sedam meseci ove 12 hiljada, tako da ukupno tržište ove godine neće preći 20 hiljada“, rekao je Petrović.

On je rekao da u Srbiji ima previše polovnih automobila i da oni nekontrolisano ulaze u zemlju.

„U Srbiju svake godine uđe 120 hiljada automobila, samo je raspodela drugačija, nekada je ulazilo 56-60 hiljada novih i 40 hiljada starih, a sada ulazi 20 hiljada novih i 100 hiljada starih“.

Što se tiče privremenog prekida proizvodnje u FAS-u, Petrović kaže da je to neka evropska priča i da nema mnogo veze sa našim tržištem.

„Fijat prodaje par stotina vozila u Srbiji mesečno, njihov market šer je 15 odsto na srpskom tržištu, nismo mi niti parametar niti kriterijum za ocenjivanje tog zatvaranja fabrike. Verovatno je kao i svuda, leto je manja potražnja. To neznači ništa verovatno su zaustavili proizvodnju da malo remontuju mašine i sad idu dalje“.

A, što se tiče rasta prodaje u Evropi od 5,4 odsto tokom prvih sedam meseci ove godine, Petrović smatra da je to minimalan rast i da je mnogo značajniji drastičan pad prodaje u Rusiji.

Činjenici da su u nekim evropskim zemljama, kao što su Portugalija i Hrvatska, prodaje automobila porasle čak i za preko 30 odsto, Petrović ne pridaje neki značaj. „Hrvatska je imala veliki pad od 2008. godine. Pogledajte samo koliki je bio pad 2013.“

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com