Poboljšanje Programa za reformu javnih finansija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović razgovarao je danas sa predstavnicima donatorske zajednice u Srbiji o načinima za poboljšanje Programa za reformu javnih finansija (PFM RP), koji pruža sveobuhvatan okvir za reforme upravljanja javnim finansijama od 2016. do 2020. godine.

Vujović

Vujović je tom prilikom izrazio zahvalnost za podršku koju donatorska zajednica svojim pozitivnim uticajem i istaknutim radom pruža u oblasti upravljanja javnim finansijama, i dodao da će Ministarstvo koristiti njihov kredibilitet i stručnost u cilju poboljšanja Programa kroz konsultacije i koordinaciju.

On je uputio poziv sagovornicima da imenuju predstavnike svojih organizacija kako bi u saradnji sa Ministarstvom finansija identifikovali ključne korake i rokove za postepeno usklađivanje sa budžetskim sistemom Srbije.

Aktivno učešće donatorske zajednice od ključnog je značaja za unapređenje budžetskog procesa, bolje planiranje i praćenje realizacije budžeta, sa zadatkom da se kroz uključivanje svih zainteresovanih subjekata ostvaruju prioritetni ciljevi i podiže efikasnost u korišćenju svih javnih resursa, rekao je ministar.

Ovaj program obuhvata šest stubova: održivi fiskalni okvir, planiranje budžeta javnih rashoda, izvršenje budžeta, efektivna finansijska kontrola, računovodstvo, praćenje i finansijsko izveštavanje i eksterna revizija i parlamentarni nadzor nad javnim finansijama.

PFM RP je pripremila radna grupa za izradu i praćenje realizacije Programa za reformu javnih finansija (Public Financial Management Reform Program), koju obrazuje ministar finansija.

Radnu grupu čine i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Kabineta ministra zaduženog za evropske integracije, Državnog sekretarijata za koordinaciju javne politike, Uprave za javne nabavke, Državne revizorske institucije, Kancelarije za evropske integracije i Parlamentarnog finansijskog komiteta.

Ovo je prvi u nizu planiranih susreta koje će Ministarstvo finansija organizovati na redovnoj osnovi.

Naredni sastanak zakazan je za drugu polovinu decembra, kada će se razgovarati o napretku u sprovođenju PFM RP i nastavku saradnje sa predstavnicima donatorske zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com