Poljoprivreda neka ne računa na više sredstava u 2015. godini

Iako domaći funkcioneri često govore kako je „šansa Srbije u poljoprivredi“, ova grana naše ekonomije ni sledeće godine neće ugledati „bolje sutra“. Naime, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je danas da će i sledeće godine tek 5 odsto državnog budžeta biti namenjeno poljoprivredi.

Ministarka je dodala da je jedno sigurno – država će pomoći poljoprivredi „svim raspoloživim sredstvima“. A ta „sva raspoloživa sredstva“ ostaju na 5 odsto apsolutno svih raspoloživih sredstava.

Taj iznos je daleko manji od proseka u Evropskoj uniji, no sa njima se iz više razloga ne možemo ni porediti. Ne samo da su subvencije poljoprivrednicima višestruko manje od evropskog proseka, već je i našim poljoprivrednicima u većini slučajeva preko neophodna modernizacija, a sve u cilju maksimalnog iskorišćavanja zemljišta koje se obrađuje ili stoke koja se gaji, a da to opet bude kvalitetno i na evropskom tržištu konkurentno.

Poređenja radi otići ćemo kod prvih komšija, u Hrvatsku. Iako ta država ima skoro četiri puta manje poljoprivrednika nego mi, ona svoje „seljake“ subvencioniše od 3 do čak 10 puta više nego što je to slučaj u Srbiji.

Čisto spomena radi, s obzirom da se zaista porediti ne možemo, na nivou cele EU u periodu od 2014. do 2020. godine čak 40 odsto budžeta će otići u poljoprivredu. S obzirom na ruske sankcije i pomoć koju EU pruža svojim poljoprivrednicima, ta cifra će biti i veća.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com