Poplavljeno 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je tokom poplavnog talasa u proteklih nekoliko dana poplavljeno više od 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uz napomenu da su u stočarstvu štete manje.
snežana
Bogosavljević-Bošković je, na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, naglasila da će država pomoći poljoprivrednicima da saniraju posledice ove nepogode, i dodala da komisija od danas na terenu procenjuje štetu.
Ona je navela da su više od 80 odsto poplavljenih površina u Arilju bili malinjaci, kao i da je sa većeg dela voda povučena, ali da će stručnjaci doneti procenu koliko su oni oštećeni.
U Lučanima su štete uglavnom na njivama, i to od bujičnih tokova koji su naneli pesak, šljunak i kamen, tako da će zemljište, budući da nema hemijskih materija, moći da se privede nameni, ukazala je Bogosavljević-Bošković.
Prema njenim rečima, u Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj Banji poplavljene površine su uglavnom bile pod pšenicom – više od 40 odsto, 10 odsto je činilo krmno bilje, a 50 odsto zemljišta bilo je pripremljeno za setvu.
Bogosavljević-Bošković je naglasila da je najvažnije da nema ljudskih žrtava, uz ocenu da pričinjena šteta neće biti ni približna onoj iz maja 2014. godine.
Ona je navela da je tokom jučerašnjeg obilaska Lučana i Arilja bilo reči o tome da do poplava ne bi došlo da su brane u tom kraju bile završene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com