Postoji li uopšte reklama kojom Srbija promoviše jeftinu radnu snagu?

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj je fragment navodne reklame pod naslovom „Invest in Serbia“, a koja potencijalne investitore u Srbiju „mami“ jeftinom radnom snagu.

Na fotografiji koju je na Tviteru objavio korisnik @dusanmasic piše da su radnici u Srbiji visoko kvalifikovani, a jeftini.

Portal Ekonomske Vesti pokušao je da sazna ko je autor reklame koja se navodno emituje na CNN-u, ali niko od naših sagovornika nije želeo da preuzme „zasluge“ za nju.

U Ministarstvu privrede su nam rekli da nemaju nikakve veze s tom reklamom, a isti odgovor smo dobili i u Ministarstvu finansija. Iz oba ministarstva su nam savetovali da se obratimo direktno Vladi Srbije. Od Milivoja Mihajlovića, direktora Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima, dobili smo sličan odgovor: „Nemam nikakve informacije u vezi sa tom reklamom“.

Sledeća adresa bila je Privredna komora Srbije (PKS).

„Nemam bilo kakvu informaciju da je PKS uključena u realizaciju reklame koja se emituje na CNN-u“, rekao nam je Milan Nedić iz Privredne komore Srbije.

I u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije su nam rekli da nemaju nikakve veze sa navodnom reklamom.

S obzirom da niko nije želeo da „preuzme zasluge“ za ovu navodnu reklamu odlučili smo da proverimo da li ista uopšte postoji, odnosno da li se emituje na CNN-u. Izvor iz te medijske kuće nam je u nezvaničnom razgovoru rekao da ne zna za postojanje te reklame, a da bi trebalo kad bi ona postojala.

Postoji mogućnost da se ova reklama emituje na nekoj drugoj inostranoj televiziji, ali zvaničnih informacija o tome, takođe, nema.

I pored nedostataka zvaničnih informacija o ovoj reklami, pa čak i same potvrde o njenom postojanju, oglasio se Savez samostalnih sindikata Srbije koju su ocenili da „sramna reklamna kampanja potvrđuje da je cilj izmena Zakona o radu i drugih ‘reformi’ proizvodnja siromaštva što će, zajedno s visokom nezaposlenošću, trasirati put za dolazak kompanija čiji je cilj jedino profit, uz minimalna ulaganja, odnosno što niže plate“.

Oni su na kraj svog saopštenja zatražili od Vlade Srbije „da obelodani koliko je u vreme opšte štednje platila za spot na CNN“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com