Povećan promet robe u trgovini na malo

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u Srbiji u februaru 2016. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći u tekućim cenama za 10,8 odsto, a u stalnim cenama za 11,8 odsto.
rzs
U saopštenju se navodi da je u februaru 2016. godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, promet robe manji u tekućim cenama za jedan odsto, a u stalnim cenama veći za 0,4 odsto.
Promet robe u trgovini na malo u periodu januar– februar 2016. godine, u odnosu na isti period 2015. godine, veći je u tekućim cenama za 9,4 odsto, a u stalnim cenama za 8,9 odsto.
Promet u trgovini na malo (oblast 47 KD) dobijen je na osnovu statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.
Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja, koja se sprovode na većem broju jedinica u uzorku.
Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni: voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com