Povećanje plate u zdravstvu zavisi od situacije u državi

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručili su danas reprezentativnim sindikatima u oblastu zdravstva da će se Zakonom o plata rešiti nepravde među zaradama, ali da će povećanje plata „ići postepeno u zavisnosti od finansijske situacije u našoj zemlji“.

Udovički je istakla da se ovim Zakonom postavlja ceo proces: od uvođenja pravednosti, transparentnosti i uporedivosti zarada u javnoj upravi do dostizanja zarada koje su adekvatne za određene poslove. Ona je dodala da zarada mora da prati složenost, uslove rada i odgovornost posla, te „da nema sumnje da idemo u dobrom pravcu“.

„Ono što je jako bitno da znate jeste da ćemo vrlo brzo uspostaviti i novi proces donošenja zakona i propisa, tako da na ciljeve reformi koje sprovodi ova Vlada ne mogu uticati neki faktori koji su to do sada činili“, rekla je Udovički i dodala da treba da budu uvereni da je ova Vlada spremna da sprovede reforme do kraja, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

S druge strane, predstavnici sindikata su izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem zdravstvenih radnika koje očekuje smanjenje plata na već nepovoljnu finansijsku situaciju. Njima je ministar Zlatibor Lončar odgovorio da „vrlo dobro razume situaciju“, ali da sudbinu svih građana moraju da podele i zdravstveni radnici. On je boljitak na finansijskom planu za zdravstvene radnike najavio za 2016. godinu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com