Predstavljeno elektronsko polaganje vozačkog ispita

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita u auto školi na Novom Beogradu i istakao da je ovo prvi put u Srbiji da se vozački ispiti polažu elektronski iz jedne prostorije.

vozačka dozvola

Stefanović je tom prilikom objasnio da kandidati mogu da pristupaju elektronskoj bazi pitanja koja se nalazi na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reč je o bazi od 5.000 pitanja od kojih se metodom slučajnosti generišu ispitna pitanja za kandidata, u zavisnosti od kategorije za koju polaže, dodao je Stefanović.

On je ukazao da se u prostoriji iz koje se polaže nalaze dve sigurnosne kamere koje su umrežene i koje snimaju, tako da se ne može dogoditi da umesto kandidata ispit polaže neko drugi.

Prema njegovim rečima, na ovaj način potpuno je obezbeđeno da test polaže kandidat koji ga je prijavio, pitanja se generišu metodom slučajnosti, a polaganje je moguće samo sa konkretnih računara auto škole.

Prvi put kandidati mogu odmah da provere da li su položili ispit, da li su imali dovoljan broj tačnih odgovora, kao i da ne moraju da čekaju preglede testova, naglasio je Stefanović.

Kandidati, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova, imaju mogućnost uvežbavanja pitanja, ali i mogućnost da ispit prijave od kuće.

Ministar je ukazavši da ovaj sistem omogućava integritet, brzinu i predstavlja korak dalje u elektronskoj upravi, naveo da će sistem biti umrežen i sa drugim ministarstvima i institucijama tako da neće biti moguće da kandidat polaže ispit ukoliko nije prošao propisani broj teorijskih časova ili ukoliko postoji zabrana koju je izrekao neki drugi državni organ.

Sem polaganja ispita, kako je rekao Stefanović, sistem će onemogućiti i registraciju vozila ukoliko postoje zakonske prepreke.

Zahvalivši se partnerima koji su zajedno sa MUP-om radili na ovom sistemu, Stefanović je naglasio da će svi podaci biti automatizovani i na najbolji mogući način zaštićeni na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, ministar je, osvrnuvši se na snežne padavine i loše vremenske uslove u Srbiji, apelovao na vozače da voze odgovorno i pažljivo, da poštuju ograničenja, koriste zimsku opremu i da ne voze pod dejstvom alkohola.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dušan Stojanović naveo je da novi sistem polaganja donosi brojne prednosti i isključuje mogućnost malverzacije i koruptivnih radnji, a kandidatima omogućava temeljno znanje i učenje sa više razumevanja.

Siguran sam da će projekat na kome smo dugo, vredno i uspešno radili u budućnosti imati novu generaciju odgovornih i dobro obučenih vozača, rekao je Stojanović koji se zahvalio partnerima iz Ministarstva unutrašnjih poslova na, već tradicionalno dobroj saradnji i požrtvovanosti.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova razume i koristi sve prednosti nacionalnog portala eUprava.

Digitalizacija usluga ovog resora je primer najbolje prakse koji štedi vreme i novac građana, privrednog sektora, ali i same države, zaključio je Stojanović.

Prva grupa kandidata polagala je danas teoretski deo vozačkog ispita preko novog on lajn sistema rada, koji podrazumeva kompletnu digitalizaciju svih testova znanja i isključuje mogućnost zloupotreba prilikom polaganja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com