Promet robe u trgovini na malo u novembru veći za 0,9 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u novembru ove godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, veći u tekućim cenama za 0,9 odsto, a u stalnim cenama za 2,3 odsto.
republički-zavod-za-statistiku
U saopštenju se navodi da je u novembru 2015. godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, promet robe manji u tekućim cenama za 6,3 odsto, a u stalnim cenama za 6 odsto.
Promet robe u trgovini na malo u periodu januar–novembar ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći je u tekućim cenama za 1,1 odsto, a u stalnim cenama za 1,9 odsto.
Promet u trgovini na malo (oblast 47 KD) dobijen je na osnovu statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.
Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja koje sprovodimo na većem broju jedinica u uzorku.
Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com