Protokol sa Rusijom za veći i bezbedniji izvoz hrane iz Srbije

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert potpisali su danas Protokol o poštovanju fitosanitarnih zahteva prilikom izvoza hrane u Rusiju.

Dankvert - Bogosavljević-Bošković

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom navela da je ovaj protokol neophodan s obzirom na to da izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije beleži rast iz godine u godinu.

Ona je naglasila da je sada važno da se ta trgovina obezbedi sa fitosanitarnog aspekta, u smislu da se zaštiti i teritorija Ruske Federacije i teritorija Srbije.

Ministar je dodala da ovaj protokol pruža pravnu osnovu za dalje jačanje trgovine, privredne saradnje, kao i za investicije u agroindustrijski kompleks Srbije.

Dankvert je objasnio da je protokol vezan za sledljivost roba, kao i da određuje tačne procedure, odnosno način na koji će se kontrolisati roba poreklom iz Srbije, uz podsećanje na to da je Ruska Federacija uvela sankcije na uvoz pojedinih vrsta roba iz Evropske unije.

On je naveo da je slična situacija bila i sa robom koja podleže veterinarskoj kontroli, pa su određene pošiljke zadržavane zbog bojazni da ne dođe do reeksporta iz EU.

Mi smo trenutno između naše dve službe uspostavili mehanizme koji garantuju da na tržište Rusije ne mogu da dođu robe koje nisu poreklom iz Srbije, istakao je Dankvert.

On je naveo da je, takođe zbog sankcija, bareno meso iz Srbije moralo da ima žig kako bi se garantovalo poreklo, a od sada će biti dozvoljen slobodan izvoz te vrste robe, kao i mekog i i tvrdog masnog tkiva, za čiji izvoz Srbija do sada nije imala dozvolu.

Ruska strana će, kako je najavio, pružiti pomoć Srbiji u dobijanju odobrenja za tranzit nekih proizvoda, odnosno svinjskog mesa, preko teritorije EU.

Potpisivanje ovog protokola doprineće intenziviranju saradnje resornih ministarstava dveju zemalja, kao i prometa roba biljnog porekla.

Istovremeno, biće stvoreni uslovi za preduzimanje svih neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, u procesu njihove proizvodnje, premeštanja, pripreme za otpremu i fitosanitarne sertifikacije, što je u interesu obe zemlje.

Ovim protokolom uređuju se pitanja uzajamnog obaveštavanja o izmenama u listi karantinski štetnih organizama, fitosanitarni sertifikati, održavanje zajedničkih sastanaka, preduzimanje neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, registracija izvoznika proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom u Rusku Federaciju, postupanje pri reeksportu proizvoda i drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com