Albanski rudari zahtevaju pretvaranje Trepče u javno preduzeće

Rudari Trepče u južnom – albanskom delu zahtevaju od Vlade Kosova da garantuje da će taj rudarski kompleks biti pretvoren u javno preduzeće, kako bi se izbegla eventualna privatizacija.

Oko 250 rudara jutros se zatvorilo u rudnik Stari Trg, a sa njima pregovara rukovodstvo Trepče sa Ahmetom Tmavom, direktorom, na čelu.

Podsetimo, Skupština Kosova je juče ujutru trebalo da donese Predlog zakona o izmenama Zakona o javnim preduzećima, kojim bi Trepča postala javno preduzeće. Nakon oštrih protesta Beograda i, kako je istakao premijer Srbije Aleksandar Vučić, razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, Vlada Kosova je odustala od tog rešenja. Samo nekoliko sati kasnije Vlada Kosova je izašla sa drugim predlogom, kojim se pitanjem Trepče izdvaja iz tog zakonskog rešenja.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da će svako buduće rešenje za Trepču zahtevati i saglasnost opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a na čijim teritorijama se nalazi ovaj rudarski kompleks.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com