Radulović: Diploma opasna po život i ugled Vučićevog kuma

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je Vladu Republike Srbije da je nezaknoito proglasila podatke o stručnosti generalnog direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića privatnim podacima.

petrović vučić

Saopštenje pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ prenosimo u celosti:

„Vlada Srbije proglasila je podatke o kvalifikacijama generalnog direktora JP Elektromreža Srbije Nikole Petrovića privatnim podacima čije bi otkrivanje „ozbiljno ugrozilo privatnost ili važan interes lica, posebno život, zdravlje i fizički integritet“. Generalni sekretar Vlade je odbijajući da dostavi podatak o tome koje je škole Petrović završio ocenio da bi otkrivanje Petrovićevih kvalifikacija moglo i da mu „ugrozi pravo na ugled“.

Nikola Petrović imenovan je u septembru 2012. godine za vd generalnog direktora strateški važnog javnog preduzeća koje se bavi planiranjem razvoja energetskog sektora u Srbiji. U decembru iste godine Petrović je imenovan za generalnog direktora, na predlog Ministarstva energetike, a da prethodno nije raspisan konkurs. Po podacima koje ima pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“, imenovanjem Petrovića za generalnog direktora javnog preduzeća prekršen je Zakon o javnim preduzećima i Statut Elektromreža Srbije, koji propisuju da generalni direktor mora imati diplomu fakulteta. Jedini postojeći dokaz o Petrovićevoj kvalifikaciji je diploma dvogodišnje „Beogradske poslovne škole – Visoke škole strukovnih studija“, što je ispod zakonskog minimuma. Pitanje je da li je Petrovićeva glavna kvalifikacija to što je kum premijera Aleksandra Vučića.

Pokret je zatražio od Vlade i Ministarstava energetike i rudarstva podatke na osnovu kojih je Petrović izabran, kao i da li je resorno ministarstvo raspolagalo svim potrebnim informacijama o njemu. Vlada je odbila da nam dostavi ove podatke bahato, uvredljivo i nezakonito se pozivajući na zaštitu privatnosti. Podaci o stručnosti rukovodioca javnog preduzeća su svuda u demokratskom svetu, pa i po našim zakonima, podaci od javnog značaja.

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ zahteva da se u javnoj i državnoj upravi uvede princip POTPUNE transparentnosti, javnog izbora najboljeg stručnog, a ne partijskog kadra, na osnovu poslušnosti i privatnih veza sa vlašću. Zahtevamo da se na sajtovima svih javnih preduzeća objave svi relevantni podaci iz lične karte preduzeća, počev od poslovnih biografija rukovodećih ljudi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com