Radulović: Krivična prijava za reket protiv Tadića, Dinkića i Cvetkovića

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je krivičnu prijavu protiv Borisa Tadića, Mlađana Dinkića i Mirka Cvetkovića zato što su, kako tvrdi pokret, prilikom kupovine izraelskog satelita oštetili državu Srbiju za 10,8 miliona evra.

satelit

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Afera „Satelit“ koštala je Srbiju od 5,8 do 10,8 miliona evra više, nego što su Izraelci tražili kao nadoknadu za propali posao sa iznajmljivanjem njihovog satelita. Po svedočenju Mileta Isakova, bivšeg ambasadora Srbije u Izraelu, tadašnji predsednici države i vlade Boris Tadić i Mirko Cvetković i ministar Mlađan Dinkić ignorisali su ponude da plate manje i “ispregovarali” da plate više – iz državne kase. Do danas nije utvrđeno kako i gde je završio višak novca.

Kupovina Srbiji nepotrebnog satelita, po duplo većoj ceni od realne, očigledno je koruptivan posao, na kome je nekoliko političara iz vrha tadašnje vlasti nameravalo da uzme svoj reket. Njihov partijski reket je bio 50%. Kao u krimi romanu, druga grupa političara je sprečila prvu grupu političara da uzme taj reket, poništili su prvobitni ugovor, a onda, u zaustavnom vremenu, u međunarodnoj arbitraži izgubili spor, i naplatili reket kroz naplatu štete. Ovoga puta oko 30%. Za nepotreban satelit građani Srbije su na kraju platili 27,8 miliona evra, što je za 5,8, odnosno 10,8 miliona evra više nego što je bilo ponuđeno.

Mile Isakov, tadašnji ambasador Srbije u Izraelu je, po svom svedočenju, lično u više navrata razgovarao sa direktorom izraelske firme „Imidžset“ i tvrdi da su postojale dve ponude za nagodbu: prva od 17 miliona evra izneta je Mlađanu Dinkiću, a druga od 22 miliona evra ambasadoru Isakovu, i to nakon sudske presude od 37 miliona evra, plus zatezne kamate. Isakov je smenjen sa tog položaja nekoliko dana nakon što je kod Tadića i Cvetkovića insistirao da se uđe u pregovore sa izraelskom stranom, uveren da bi mogao da spusti cenu na prvobitnih 17 miliona. Srbija je 2010. godine, posle direktnih pregovora sa izraelskom stranom, u kojima su učestvovali Tadićevi saradnici, isplatila „Imidžsetu“ 27,8 miliona. To je za 10,8 miliona više od prve nagodbe koju je nudila izraelska firma i 5,8 miliona evra više nego što je nuđeno Srbiji preko ambasadora Isakova.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal, u julu, krivičnu prijavu protiv Borisa Tadića, Mirka Cvetkovića i Mlađana Dinkića zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj iz člana 359 i zbog nesavesnog rada u službi iz člana 361 Krivičnog zakona.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com