Radulović medijima: Zašto krijete krivičnu prijavu protiv Vučića?

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ izrazio je nezadovoljstvo odlukom većine medija da ne objave da je taj pokret podneo krivičnu prijavu protiv srpskog premijera Aleksandra Vučića.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Od svih medija u Srbiji, počev od novinskih agencija koje objavljuju sve vesti, pa do nacionalnog javnog servisa RTS, samo su TV N1 i RTV Vojvodine na svom sajtu objavile vest da je pokret Dosta je bilo podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića.

O važnosti i zanimljivosti same vesti dovoljno govori već i činjenica da je krivična prijava podneta protiv premijera. U svakoj zemlji sa iole slobodnim medijima ili čak medijima koji fingiraju da su slobodni, to bi bila jedna od prvih vesti u svim medijima, čak i da je podneta sa labavijim argumentima. Ne samo da bi bila objavljena, nego bi novinari koji drže do sebe pokušali da dobiju komentar od premijera ili njegovih saradnika.

U zemlji sa slobodnim medijima ova vest bi pokrenula ozbiljne teme o pravnoj državi i seriju tekstova.

Važnost i ozbiljnost vesti o krivičnoj prijavi protiv Vučića je posebno u povodu zbog kog je podneta – premijer i generalni sekretar Vlade oglušili su se o odluke Upravnog suda da, u roku od 15 dana, objave poslovne biografije ljudi na važnim pozicijama u državi. Delo neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije ozbiljno je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Kad ovo krivično delo počini neko ko je u vrhu same vlasti, njegova težina se nebrojeno puta uvećava zbog poruke koja se šalje celom društvu.

Poruka koju Aleksandar Vučić šalje društvu je da u državi ne važe zakoni za sve i da je on nedodirljiv. Da mu sud ne može ništa. Ne treba zanemariti i posredan efekat, poruku da sudske odluke mogu da se ignorišu.

Mediji koji ćute o tome da je podneta krivična prijava protiv premijera jer ne poštuje odluke Upravnog suda, osnažuju tu njegovu nedodirljivost. Mediji su u ovom slučaju saučesnici u kreiranju neprihvatljive despotije koju nameće Vučić.

Pitamo medije da nam otvoreno odgovore po kojim kriterijumima su procenili da vest o podnošenju krivične prijave protiv Aleksandra Vučića, potkrepljene sa 15 pravosnažnih sudskih odluka Upravnog suda, nije zavredila da bude objavljena?

Da li ste sami odlučili, iz straha od Aleksandra Vučića, ili vam je neko zabranio da je objavite?

Da li podržavate praksu da se odluke Upravnog suda ne izvršavaju?

Pokret Dosta je bilo snažno se zalaže za slobodu medija. Bez toga nema demokratske države, nema pravne sigurnosti ni za koga, ne preostaje ništa osim straha od Vučića i njegovih nesposobnih kadrova, ništa osim slepe poslušnosti i bede.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com