Radulović: Podneta krivična prijava protiv Aleksandra Vučića

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je danas da je podeno krivičnu prijavu protiv premijera Aleksandra Vučića zbog zloupotrebe službenog položaja.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog sumnje da je, pripremajući se za vanredne izbore, tokom druge polovine 2013. godine i početkom 2014, preko neidentifikovanih ljudi u zgradi Vlade Srbije, prinudio direktora Beogradske poslovne škole da „pozajmi“ 781 milion dinara Simpu, Novostima, Kon Tikiju i Vaterpolo klubu “Radnički”.

Krivična prijava je podneta na osnovu izveštaja novinara BIRN-a.

Ne postoji ni jedan zakonski osnov po kome bi škola smela da plasira svoja sredstva u vidu pozajmica bilo kome. Novac je dat kompanijama koje nisu imale mogućnosti da ga vrate jer su bile u velikim dugovima, a garancije za vraćanje pozajmice nisu bile zakonski osigurane.

Noćni pozivi mobilnim telefonom direktoru škole, sastanci u Vladi, u prostoriji odmah pored Vučićevog kabineta, na koje je pozivan i pretnje da će mu novac uzeti sa računa, čak i ako ga sam ne da, doveli su do toga da je, mimo zakona i bez odobrenja organa Beogradske poslovne škole, kompaniji Simpo uplaćeno 540 miliona dinara, Kon Tikiju 186 miliona, Novostima 50 miliona i Rukometnom klubu „Radnički“ pet miliona dinara. Delom novca koji je plaćen Simpu, sponzorisan je Vaterpolo klub „Radnički“ sa 45 miliona dinara, a ima indicija da se isto dogodilo i sa delom novca koji je dat Kon Tikiju. Ni dinar od „pozajmice“ do juna ove godine nije vraćen. Novac uvek ostavlja traga, tako da je veoma lako utvrditi tokove novca nakon ovih protivzakonitih uplata.

Krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i podstrekivanje podneta je protiv protiv Vučića, koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade, protiv za sada nepoznatih službenih lica Vlade, kompanija Simpo, Novosti, Kon Tiki i Rukometnog kluba „Radnički“ iz Kragujevca i protiv tadašnjeg direktora škole Ilije Samardžić. Pokret je predložio da se ispita i Vanja Udovičić, ministar sporta, kao svedok.

Škola je poznata kao jedna od retkih poslovno uspešnih državnih firmi, ali i po bliskim vezama sa SPS i SRS, odnosno SNS. U Upravnom odboru škole je svojevremeno bio Tomislav Nikolić, a diplomu dvogodišnjih studija te škole ima i Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića i generalni direktor Elektromreža Srbije.

Dokazi koji upućuju na sumnju o političkoj zloupotrebi i nezakonitom finansiranju predizbornih aktivnosti nalaze se u Službenom zapisniku Budžetske inspekcije Ministarstva finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com